Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна через незаконну депортацію дітей з України

Новини
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: Reuters

Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляється на сайті МКС.

Як зазначається, Путін та Львова-Бєлова підозрюються у скоєнні «воєнного злочину у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Російської Федерації», що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Палата досудового провадження ІІ на підставі клопотань Прокуратури від 22 лютого 2023 року постановила, що існують достатні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих районів України до Російської Федерації, що завдало шкоди українським дітям», – наголошується в інформації МКС.

Також вказується, що Палата вважає «ордери на арешт таємними з метою захисту потерпілих і свідків, а також з метою забезпечення розслідування».

«Тим не менш, беручи до уваги, що поведінка, про яку йдеться в цій ситуації, ймовірно, триває, і що поінформованість громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів, Палата вважає, що в інтересах правосуддя уповноважити Секретаріат оприлюднити наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і міри відповідальності, встановлені Палатою», – йдеться в інформації МКС.

Крім того, на сайті опубліковане відповідне відеозвернення виконувача обов’язків президента МКС Пйотра Гофманського.

Як повідомлялось, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.

Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук заявила, що Росія має чітку політику щодо українських дітей та використовує щонайменше п’ять сценаріїв для незаконного переміщення дітей з України на територію РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.