МЗС РФ: Чорноморська ініціатива припиняє функціонування з 18 липня. Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства

Новини
Російське судно «Михаил Ненашев» біля зернового терміналу «Авліта» в Севастополі, 15.07.2022 Фото: RFE/RL

МЗС РФ офіційно повідомляє про вихід РФ із зернової угоди.

Як зазначається, «Чорноморська ініціатива» припиняє функціонування з 18 липня, спільний координаційний центр у Стамбулі буде розформований.

«Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря…Росія відновлює режим тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 22 липня 2022 року Україна, Туреччина та ООН у Стамбулі підписали угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна. 26 липня в Стамбулі приступив до інтенсивної роботи Спільний координаційний центр, який здійснює моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України, підписаної 22 липня.

17 липня 2023 року закінчується термін зернової угоди. Росія погрожує вийти з угоди, якщо «Россельхозбанк» не перепідключать до міжнародної міжбанківської системи SWIFT. Наглядову раду «Россельхозбанка» очолює міністр сільського господарства Росії Дмітрій Патрушев. Він безпосередньо курує вивезення краденого зерна із захоплених Росією українських портів.

В ефірі програми «Питання національної безпеки» заявив Богдан Устименко, юрист-міжнародник, фахівець з міжнародного морського права заявив, що Україна і західні партнери не повинні піддаватися російському шантажу і йти на поступки країні-агресорці заради продовження зернової угоди.

Повну текстову версію інтерв’ю Богдана Устименко Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter