Після атаки на Керченський міст окупанти запровадили у Керчі режим надзвичайної ситуації: що відомо

Новини
керченський мост

Після атаки на Керченський міст окупанти запровадили у Керчі режим надзвичайної ситуації «регіонального рівня».

Про це повідомив голова «управління МНС Криму» Сергій Садаклієв.

Також у Керчі буде організовано роботу оперативного штабу. «Голова адміністрацій міст Керч, Феодосія, Джанкой Ленінського та Білогірського районів доручено обладнати місця для майданчиків відстою автобусів, габаритного вантажного транспорту на період обмеження руху по Кримському мосту, а також для розгортання пунктів обігріву та харчування для іногородніх громадян, транспорт яких затриманий», – заявив Садаклієв.

Жителі Криму різко підвищили ціни на транспортні послуги на півострові на тлі ранкового вибуху на Керченському мості, повідомили користувачі Telegram-каналу «КПП Чонгар чат».

«Важлива інформація для тих, хто збирається вибиратися із Криму сухопутним маршрутом. Найважливіше: запасіться необхідною кількістю води, із запасом. Місцеві «підприємці» вирішили скористатися цією ситуацією та з метою збагачення загинають ціну у 8-10 разів», – жаліються підписники каналу.

У повідомленні також рекомендується «завантажити офлайн карти».

«На території (окупованої частини – ред.)Херсонської, Запорізької, Донецької областей скористатися мобільним зв’язком ви зможете тільки за наявності сімки Фенікс, але є варіант купити її прямо в черзі перед КПП, там їх продають по 2000 рублів», – стверджують користувачі.

Там також додали, що «з туалетами ситуація теж плачевна».

«Безкоштовні туалети на заправках закрили, виправдовуються тим, що надто великий наплив людей, можна домовитися за 500 рублів», – ідеться в повідмоленні.

В Мінтрансі РФ повідомили, що «рух Кримським мостом відновлено».

Раніше у Слідчому комітеті РФ заявили, що «за фактом загибелі двох осіб та пошкодження Керченського мосту заведено кримінальну справу за статтею «Терористичний акт». За даними слідства, атаку, внаслідок якої загинули двоє туристів з Нового Оскола та постраждала їхня дочка, організували спецслужби України».

Через атаку на Керченський міст зупинено роботу поромної переправи між окупованим Кримом та Краснодарським краєм РФ, також тимчасово зупинено рух поїздів по мосту.

Так званий «глава» Криму Сергій Аксенов заявив, що рух залізничного транспорту через Керченську протоку буде відновлено, а дані щодо роботи поромного сполучення буде уточнено.

Вночі, 17 липня, сталася атака на Керченський міст. Як повідомляють українські ЗМІ з посиланням на джерела, це є спецоперацією Служби безпеки України та Військово-морських сил.

СБУ пообіцяла розкрити деталі атаки на Керченський міст, але після Перемоги України у війні проти РФ.

Аналітики спеціалізованого ресурсу Defence-ua припускають, що удар міг бути здійснений катерами-камікадзе, які подібні до автономних катерів, використаних при атаці на корабель Іван Хурс.

ЗМІ припускає, що окупанти «проспали атаку» катерів-камікадзе завдяки їх удосконаленню в плані малопомітності та безшумності. Для виходу на об’єкт атаки морські безпілотники могли йти спеціально на малій швидкості та в малошумному режимі.

Експерти зазначають, що нові безпілотні морські катери мають довжину корпусу всього 5 метрів, що робить їх майже невидимими особливо вночі. Також передбачається, що конструктори оснастили нові човни малошумним, але швидкісним водометним двигуном, що розганяє катер-камікадзе до 80 км/год.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter