Колаборант Аксенов заявив, що вночі Крим нібито атакували 28 дронів

Новини
Сергей Аксенов
Сергій Аксенов фото: Facebook

Так званий «голова Криму», колаборант Сергій Аксенов заявив, що в ніч на 18 липня на сході півострова нібито було збито дев’ять дронів і ще 19 «пригнічено» системами радіоелектронної боротьби.

«Вночі на сході Криму силами ППО збито 9 БПЛА, ще 19 – придушено коштами РЕБ. Постраждалих немає», – написав він.

Про наліт також повідомляє Міноборони РФ. Відомство стверджує, що 17 безпілотників було збито засобами ППО, а 11 – засобами радіоелектронної боротьби.

Вночі, 17 липня, сталася атака на Керченський міст. Як повідомляють українські ЗМІ з посиланням на джерела, це є спецоперацією Служби безпеки України та Військово-морських сил.

СБУ пообіцяла розкрити деталі атаки на Керченський міст, але після Перемоги України у війні проти РФ.

Аналітики спеціалізованого ресурсу Defence-ua припускають, що удар міг бути здійснений катерами-камікадзе, які подібні до автономних катерів, використаних при атаці на корабель Іван Хурс.

ЗМІ припускає, що окупанти «проспали атаку» катерів-камікадзе завдяки їх удосконаленню в плані малопомітності та безшумності. Для виходу на об’єкт атаки морські безпілотники могли йти спеціально на малій швидкості та в малошумному режимі.

Експерти зазначають, що нові безпілотні морські катери мають довжину корпусу всього 5 метрів, що робить їх майже невидимими особливо вночі. Також передбачається, що конструктори оснастили нові човни малошумним, але швидкісним водометним двигуном, що розганяє катер-камікадзе до 80 км/год.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter