Після виходу із зернової ініціативи РФ може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну – Білий дім

Новини
Зерновоз TQ Samsun у Чорному морі біля Стамбулу, Туреччина, 17.07.2023. Фото: Sercan Ozkurnazli

Після рішення Кремля заблокувати Чорноморську зернову ініціативу Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну. Росіяни вже встановили додаткові міни на підходах до українських портів.

Про це заявив речник Ради національної безпеки США Адам Годж, повідомляє телеканал CNN.

«Росія може завдати удару по цивільних суднах у Чорному морі і звинуватити в цьому Україну після рішення Кремля вийти з Чорноморської зернової ініціативи», – сказав Годж.

За його словами, Росія встановила додаткові морські міни на підході до українських портів. Раніше Міністерство оборони Росії заявило, що будь-яке судно, що йде в бік українського порту, розглядатиметься як таке, що потенційно перевозить військовий вантаж.

«Ми вважаємо, що це скоординована спроба виправдати будь-які напади на цивільні судна в Чорному морі і покласти провину за ці напади на Україну», – заявив Годж.

Як повідомлялося, МЗС РФ заявив, що з 18 липня Чорноморська ініціатива припиняє функціонування, а спільний координаційний центр у Стамбулі розформовується. Росія також заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору в північно-західній акваторії Чорного моря, а також відновлення режиму тимчасово небезпечного району в північно-західній акваторії Чорного моря.

19 липня 2023 року Міноборони РФ заявило, що у зв’язку з припиненням Зернової ініціативи з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться Росією як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter