Пожежі на російському складі боєприпасів у Криму потрапили на карту пожеж NASA, детонація там ще триває

Новини
Пожежі на місці «бавовни» на Старокримському полігоні у Криму. 19.07.2023. Фото: FIRMS NASA

Пожежі після вибухів на складах боєприпасів в окупованому Криму, які російські військові обладнали на Старокримському полігоні в Кіровському районі, супутниками космічного агентства NASA були віднесені до категорії масштабних пожеж. За інформацією окупаційної «влади» детонація боєприпасів на складах ще триває, хоч і з меншою частотою, ніж 19 липня.

Як вже розповідав ЦЖР на прикладі Бердянська, система пожежної інформації для управління ресурсами (FIRMS) поширює дані про активні пожежі майже в реальному часі (NRT) за допомогою спектрорадіометрів та іншого обладнання на борту супутників Aqua, Terra та JPSS-1 Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

На свіжих супутникових знімках від 13 та 19 липня , які опублікувала програма «Схеми» (проект Радіо Свобода), добре видно результати «прильоту» на склад боєприпасів окупантів на Старокримському полігоні, який знаходиться більш ніж за 230 кілометрів від лінії фронту.

Як повідомляє так зване «міністерство надзвичайних ситуацій Республіки Крим», детонація на Старокримському полігоні ще триває.

«Ситуація у Кіровському районі стабілізується. Відзначається значне зниження частоти детонації. Піротехніки Міноборони готові розпочати обстеження території на полігоні, виходячи з чого будуть вироблені рекомендації для населення», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, продовжуються заходи щодо забезпечення пожежної безпеки у найближчих до полігону п’яти населених пунктах селах Кринички, Привітне, Абрикосівка, Айвазовське та Бабенкове. У деяких населених пунктах розпочато обстеження територій та об’єктів інфраструктури щодо пошкоджень та наявності вибухонебезпечних предметів. За результатом обстежень буде вирішено питання про повернення мешканців до своїх будинків.

Вибухи на складах боєприпасів окупантів на Старокримському полігоні, 19.07.2023. Фото: Reuters

Як повідомлялось, вранці 19 липня 2023 року в окупованому Криму у Кіровському районі сталася «бавовна» на Старокримському полігоні, де облаштовані склади боєприпасів російських загарбників. Через пожежу та сильні вибухи перекрита траса «Таврида». Детонація на складах боєприпасів продовжувалась весь день. Понад 2 тисяч мешканців прилеглих населених пунктів евакуювали.

Центр журналістських розслідувань публікує серію матеріалів Тут може бути «бавовна» про російські об’єкти в окупованому Криму, які є потенційними легальними військовими цілями для ЗСУ. Вони адресовані цивільному населенню – громадянам України у Автономній Республіці Крим і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

Читайте розслідування про військові об’єкти окупантів у Східному Криму: «Тут може бути «бавовна»: Східний Крим».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter