Rheinmetall передасть Україні нові 35-мм боєприпаси до ЗСУ Gepard для збиття дронів РФ

Новини
Боєць ЗСУ заряджає 35-мм снаряди в гармату ЗСУ Gepard. Фото: Lars Berg

Німецький концерн Rheinmetall переробив існуючі 35-мм боєприпаси, призначені для бортового озброєння бойових машин піхоти, щоб використовувати їх в самохідних зенітних установках Gepard, які були передані Україні. Компанія поставиить українським військовим 300 тисяч цих дефіцитних снарядів, 40 тисяч з яких будуть передані вже до кінця 2023 року та дадуть змогу ЗСУ збивати російські дрони.

Про це повідомляє видання Bild.

Як пише видання, щоб вирішити проблему гострої нестачі боєприпасів 35-мм у ЗСУ, компанія Rheinmetall встановила нову виробничу лінію на своєму заводі в Унтерлюсі (Нижня Саксонія) за кілька місяців, хоча зазвичай це займає роки.

Зазначається, що Rheinmetall має поставити Україні 300 тисяч снарядів для ЗСУ Gepard, 40 тисяч з яких будуть поставлені цього року.

Як йдеться у матеріалі, через дефіцит 35-мм боєприпасів українські військові зазвичай роблять лише по п’ять залпів, хоча за одну чергу гармати цих установок вистрілюють до 20 снарядів.

У Бундесвері запаси боєприпасів були нульовими після того, як армійська протиповітряна оборона була остаточно розпущена в 2012 році, а системи Gepard вже були виведені з експлуатації заздалегідь. Інші країни, такі як Швейцарія чи Бразилія, відмовилися надавати Україні наявні у них боєприпаси з політичних міркувань.

З виробництвом нових «старих» боєприпасів також виникло чимало проблем, адже ЗСУ Gepard випускались у 1980-х роках і систему управління вогнем зенітного танка вже ніхто детально не знав. Тому інженери переробили існуючі 35-мм боєприпаси, призначені для бортового озброєння БМП, щоб використовувати їх в зенітних установках.

«Ця продукція рятує життя. Кожен збитий дрон важливий для жителів Києва та інших міст, які щодня побоюються нових атак», – сказав глава Rheinmetall Армін Паппергер.

ЗСУ Gepard українських військових, жовтень 2022 року. Фото: bild.de

Як повідомлялося, Німеччина разом із США до кінця року передадуть Україні ще 45 зенітних самохідних установок Gepard для зміцнення протиповітряної оборони на додаток до 34 установок, які були передані раніше.

ЗСУ Gepard вироблялась компанією Krauss-Maffei з середини 1970-х. Призначена для безпосереднього прикриття сухопутних військ, знищення повітряних цілей на похилих дальностях від 100 м до 4 км і на висотах до 3 км, що летять зі швидкістю до 350-400 м/с, а також наземних (надводних) цілей на дальності до 4500 метрів місця, з короткою зупинкою та в русі.

ЗСУ створена на шасі танку Leopard. На башті, що може обрертатись на 360 градусів, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon GDF та два радари: пошуковий та відстежувальний. При цьому башата живиться окремим від основного двигуна електрогенератором. Кожна з гармат має швидкострільність 550 пострілів на хвилину. Довжина стволів складає 90 калібрів (3,15 м), початкова швидкість снарядів 1440 м/с, ефективна дальність ураження 5500 м. До боєкомплекту входять 640 снарядів для ураження повітряних цілей та 40 бронебійних снарядів для стрільби по наземним цілям.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter