Україна інвестує 40 млрд грн з держбюджету у виробництво безпілотників

Новини

Кабінет міністрів виділив 40 млрд грн на 2023 рік, які інвестують в українських виробників безпілотників.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на форумі, присвяченому річниці проєкту «Армія дронів».

Сьогодні понад 40 компаній мають контракти з державою, а виробництво БПЛА зросло вдесятеро, додав прем’єр.

Минулого року в рамках ініціативи United24 уряд інвестував у виробників безпілотників 4 млрд грн. На той час виробництвом БПЛА займалось менш ніж десять компаній.

Шмигаль нагадав, що уряд усунув митні бар’єри для завезення запчастин та комплектацій, підняв частку прибутку виробників БПЛА до 25%, а також ухвалив рішення, яке сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

«Відео роботи українських безпілотників зі знищення російської техніки – це найкращий результат та свідчення наших спільних дій з українськими виробниками», – наголосив прем’єр.

Реєстрація акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» – правонаступника концерну «Укроборонпром» – буде проведена після визначення урядом особи, яка має здійснити реєстрацію нової оборонної компанії. Однак поки що невідомо, коли це відбудеться.

Раніше посли країн «Великої сімки» G7 наголошували на необхідності забезпечити вчасну корпоратизацію й удосконалення корпоративного управління концерну «Укроборонпром» відповідно до керівних принципів Організації економічного співробітництва та розвитку – ОЕСР.

12 червня 2023 року StateWatch повідомив, що реформа «Укроборонпрому» заблокована кілька місяців через видалення двох пунктів з постанови уряду, які регулювали порядок реєстрації АТ «Українська оборонна промисловість».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter