Окупанти скаржаться на ЗСУ через удар по Чонгарському залізничному мосту

Новини
Чонгарський залізничний міст

Близько 05:30 ранку місцеві мешканці поблизу КПВВ «Чонгар» чули вибухи. Гауляйтер Херсонської области, колаборант Володимир Сальдо підтвердив, що «приліт» у залізничний міст через затоку Сиваш все ж таки був. І звинуватив ЗСУ в атаці на «цивільний об’єкт».

Про це повідомляє Генічеськ ua.

Як пише видання, у генічеських окупаційних групах були висунуті версії про те, що це чергова ракета ЗСУ прилетіла на Чонгарський автомобільний міст, але підтвердження цьому також ніде не було.

Пізніше у телеграм каналі колаборанта Мухіна з’явилася інформація, що приліт все ж таки був, але не на автомобільному мосту, а на залізничному мосту через затоку Сиваш, що з’єднує окупований РФ півострів Крим з Херсонською областю. Але знову ж таки, ні відео, ні фотопідтвердження цьому не було.

Нарешті о 14:30 гауляйтер Сальдо все ж таки спромігся написати в своєму телеграмі, що приліт по залізничний мост все ж таки був. Він стверджує, що на той час працівники залізниці «вже відремонтували пошкодження». Однак на фото, яке він опублікував, видно протилежне: обірвані лінії електропередач і обвал полотна колії.

«Сальдо напирає на те, що ЗСУ атакували «цивільний об’єкт», але забуває сказати, що: по-перше, цивільних пасажирських потягів на цьому маршруті немає з минулого року; по-друге, цією єдиною залізничною гілкою із Криму рашисти переганяють на південний фронт техніку і боєприпаси. Склади яких на Херсонщині Збройні сили добряче знищили в останні місяці», – пише видання.

Як повідомлялось, вранці 22 червня 2023 року ЗСУ завдали ракетного удару по мостах на адмінкордоні між Херсонською областю та Кримом у районі КПВВ Чонгар. Цей шлях є частиною так званого «сухопутного коридору» до Криму, яким значна частина автотранспорту з РФ прямує на півострів і назад через обмеження руху Керченським мостом після вибуху на ньому в жовтні 2022 року.

Окупанти показали відео пошкоджень нового та старого автомобільних мостів через Чонгарську протоку між Херсонщиною і Кримом. Про стан залізничної колії, яка прокладена на насипній дамбі через Сиваш і частково – по мосту  у 8 кілометрах на захід від автомобільного мосту, не повідомляється.

Через руйнування Чонгарського мосту окупанти постачають техніку та боєприпаси з Криму по Арабатській стрілці.

Пізніше окупанти його відремонтували.

Сили оборони України використали для ударів по Чонгарському мосту і паралельній переправі через озеро Сиваш крилаті ракети Storm Shadow британського виробництва.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter