Чиновниця з Херсона Юлія Лісова встигла звільнитися та отримати всі належні виплати до вироку суду про співпрацю з окупантами

Новини
Юлія Лісова

51-річна Юлія Лісова, колишня головна спеціалістка управління освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної ради Херсонського району 31 липня визнана винною в колабораційній діяльності. За роботу на загарбників у відділі освіти окупаційної адміністрації Білозерської громади Херсонський міський суд позбавив її права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 10 років. Однак незадовго до винесення вироку суду колаборантка встигла звільнитися з посади і отримати всі належні їй виплати.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Херсонський міський суд встановив, що Юлія Лісова, яка донедавна працювала головною спеціалісткою управління освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної ради в серпні 2022 року добровільно погодилася працювати на загарбників головною спеціалісткою відділу освіти окупаційної адміністрації Білозерської громади. Ця посада, за висновком суду, не була пов’язана з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій в незаконно створеному росіянами органі влади. 

Юлія Лісова займалася «прийманням державних бюджетних освітніх закладів до нового 2022/2023 навчального року», брала участь у роботі окупаційної комісії і підписала так звані «Акты проверки готовности общеобразовательных организаций (школ), осуществляющих образовательную деятельность, к новому 2022/2023 учебному году».

Кримінальне провадження щодо колабораційної діяльності Юлії Лісової відкрили 2 травня 2023 року. Під час розгляду справи вона беззаперечно визнала свою винуватість. Тож 31 липня 2023 року Херсонський міський суд виніс їй покарання, передбачене ч. 2 ст. 111-1 КК України, позбавивши права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 10 років без конфіскації майна.

Як прокоментував ЦЖР Олександр Василенко, начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної військової адміністрації, його попередник встиг призупинити дію трудового договору з Юлією Лісовою, а також із іншими співробітниками, щодо яких були підозри про співпрацю з окупаційною владою. 

«Після того Юлія Лісова зверталася до мене з проханням поновити її на роботі. Я сказав, що спочатку потрібно дочекатися рішення суду. Але незадовго до винесення вироку Лісова подала заяву про звільнення з посади головної спеціалістки управління за власним бажанням, на що вона мала законне право. Тож ми були змушені виплатити їй всю належну заробітну плату і компенсацію за невідгуляну відпустку. Якби ж ми звільнили її за вироком суду, який на сьогодні вже є, але ще не набрав законної сили, то Лісова б не отримала жодних компенсацій. Так, вона зуміла вийти з ситуації хоч з якимсь «бонусом» для себе, але протягом наступних десяти років вона вже не зможе працювати в органах влади. Тож робота на ворога не минеться їй просто так», – сказав Олександр Василенко.

Крім роботи в управлінні освіти Юлія Лісова свого часу працювала секретарем колишньої Томинобалківської сільської ради. Станом на сьогодні одиниці посадовців на Херсонщині її рівня встигли отримати реальні вироки за свою колабораційну діяльність. 

  • Як повідомляв ЦЖР, 17 липня Івано-Франківський міський суд виніс заочний вирок Оксані Кривенковій, директорці Микільського ліцею Дар’ївської громади Херсонського району. Він визнав її винною в колабораційній діяльності і покарав її на три роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади протягом 15 років. Це максимальне покарання за інкримінований їй злочин.