В Україні деяким пенсіонерам потрібно пройти ідентифікацію особистості

Новини
пенсионерам

В Україні деяким пенсіонерам потрібно пройти ідентифікацію особистості. Раніше деяких пенсіонерів зобов’язали проходити щорічну ідентифікацію особи. Перевірку потрібно буде пройти до 31 грудня.

Це стосується тих українців, котрі знайшли притулок за кордоном. Виплата пенсії буде здійснюватись на поточні рахунки, відкриті в українських банках, пише видання На пенсії.

Пройти перевірку пенсіонери матимуть змогу двома способами.

Скористатися сервісом «Дія.Підпис». Сервіс «Дія.Підпис» доступний на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Пенсіонери можуть зайти до особистого електронного кабінету та скористатися сервісом «Дія.Підпис» для проходження ідентифікації.

Пройти консульське підтвердження. Пенсіонери також можуть пройти ідентифікацію особи, відвідавши відповідну консульську установу в країні свого проживання. Консульська посадова особа засвідчить їхнє нинішнє місце проживання за кордоном.

Якщо пенсіонер не пройде ідентифікацію, то виплату пенсії буде припинено.

Для тих, хто досяг пенсійного віку, перебуваючи за кордоном та бажає оформити пенсію, це можна зробити дистанційно через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для отримання пенсійних виплат за кордоном українські пенсіонери можуть обрати міжнародні перекази через Укрпошту. Цей варіант стосується тих, хто раніше отримував пенсійні виплати готівкою в Україні.

  • З початку серпня 2023 року в Україні не передбачено нових індексацій виплат, тому розмір пенсій залишиться таким самим, як і раніше. Раніше було проведено три підвищення пенсійних виплат для українців: індексація у березні, перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та індексація пенсій людям, які вийшли на пенсію за спеціальним законом.