Зрадники-освітяни з Нової Каховки скаржаться, що окупанти затримують їм зарплату і вимагають закривати школи

Новини
Зустріч представників окупаційного уряду Херсонщини з «освітянами» в Новій Каховці, 03.08.2023. Фото з окупаційних пабліків

Російські окупанти в Новій Каховці на Херсонщині затримують виплату зарплати освітянам-колаборантам, які перебувають на «простої» і вимагають закривати місцеві школи та звільняти всіх працівників. На це скаржаться призначені загарбниками директори навчальних закладів міста. Самі ж окупанти підтверджують, що відновлювати роботу місцевих шкіл не планують.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією наших джерел з окупованої Нової Каховки, тамтешні освітяни-колаборанти бідкаються, що росіяни їх попросту кинули. Найбільш активно на дії  окупаційного міністерства освіти Херсонської області і усно, і письмово скаржиться призначена росіянами директорка незаконно створеної «Новокаховской школы №6» Краюшкіна Наталія Володимирівна.

Зруйнований під час російської окупації Новокаховський ліцей #6, який «очолила» Наталія Краюшкіна, 05.05.2023. Фото: скріншот відео

До свого переходу на бік окупантів вона працювала вчителькою німецької мови в Дніпрянському ліцеї №4 Новокаховської міської ради.

Наталія Краюшкіна, колаборантка. Фото з соцмережі

За її словами, 14 липня 2023 року окупаційне Міносвіти Херсонщини вивело з простою директорів шкіл Нової Каховки та інших прибережних громад області, а 18 липня доручило їм звільнити всіх своїх працівників, а самі начальні заклади закрити. В середині липня «керівників» захоплених шкіл викликали до Генічеська, де їх збирала «т. в. о. міністра освіти» Тетяна Сафроненко. За неявку на цю зустріч їм погрожували звільненням за статтею трудового кодексу РФ «Прогул».

«Більшість керівників проїхали велику відстань лише для того, щоб почути, що вони мусять розформувати свої колективи і розписатися в повідомленні», – обурюється Наталія Краюшкіна.

Фрагмент скарги Наталії Краюшкіної окупантам на дії окупаційного міністерства освіти Херсонщини

Колаборантка жаліється також, що окупанти з 1 січня 2023 року виплачують працівникам захоплених шкіл Нової Каховки компенсацію за простій в розмірі 2/3 від зарплати з величезною затримкою.

«Гроші за травень ми отримали лише нещодавно в липні. У видачі матеріальної допомоги на оздоровлення під час відпустки нам відмовили. А «центральна бухгалтерія» почала вимагати від нас виконувати роботу, в якій ми не компетентні. За її невиконання нам почали погрожувати звільненням і передати російській прокуратурі. Ми просили надати посадові інструкції, де було б вказано, що нам робити під час простою. Але нам нічого не надали», – стверджує Наталія Краюшкіна.

На її думку, це остаточно відверне батьків від російських шкіл і вони будуть активніше віддавати своїх дітей на дистанційне навчання до законних українських шкіл.

За словами інших освітян міста, окупанти залишили охорону лише в захопленому Новокаховському ліцеї №1 ім. Олександра Довженка.

«Один із наших охоронців перейшов туди працювати, але зараз почав проситися назад, бо окупанти «згортають цю лавочку». Всі, хто з освітян пішов на співпрацю з загарбниками тепер не знають, де їм приткнутися. Але про остаточну долю «російських» шкіл і своєї роботи вони сподіваються дізнатися на зборах, які анонсували десь на 22 серпня», – на умовах анонімності розповіла ЦЖР законна директорка одного з ліцеїв Нової Каховки.

Після численних скарг і звернень 3 серпня в Новій Каховці окупанти провели зустріч з місцевими «освітянами», на якій заявили, що відкривати школи вони тут поки не планують. Як сказав «міністр освіти» області, росіянин Ґалчєнков Алєксєй Сєргєєвіч, всіх працівників «працевлаштують на дистанційну форму навчання з урахуванням кадрового забезпечення шкіл».

Алєксєй Ґалчєнков, окупаційний «міністр освіти» Херсонщини.

Як відомо, жодна з захоплених шкіл у Новій Каховці з 1 вересня 2022 року так і не відкрилася, а згодом усіх набраних дітей окупанти перевели на дистанційну форму навчання. З 1 листопада окупаційне Міносвіти Херсонщини перервало в них навчальний рік і відправило колективи «шкіл» міста на простій, самі ж заклади законсервували до «кращих часів». Про це йшла мова в наказі «Міносвіти» від 30 жовтня 2022 року, який стосувався освітніх закладів Херсона, Новокаховської, Таврійської, Каховської, Горностаївської, Великолепетиської, Білозерської, Голопристанської, Бериславської громад Херсонщини, «Алешкинского муниципального округа» і Снігурівської громади Миколаївської області. Якраз у той час окупанти активно виводили свої війська і деяких колаборантів на лівобережну частину Херсонщини.

Після цього для частини дітей з Нової Каховки окупанти організували дистанційне «навчання» на базі однієї з захоплених шкіл Генічеська, а працівників шкіл міста 1 листопада відправили на простій з виплатою 2/3 зарплати.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter