Окупанти перенесли початок навчального року в Новій Каховці на 19 вересня, спробують відкрити хоча б дві школи

Новини
«Урочиста лінійка» 1 вересня в Коробківській школі, скріншот відео
«Урочиста лінійка» 1 вересня в Коробківській школі, скріншот відео

Російські загарбники перенесли початок нового навчального року в захоплених ними школах Нової Каховки Херсонської області на 19 вересня. В цей день вони планують відкрити лише два навчальні заклади. Хоча раніше обіцяли, що в громаді працюватимуть 7 шкіл з наявних 13.

Центру журналістських розслідувань про це повідомив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

За його словами, окупанти підготували до відкриття 19 вересня дві школи – захоплений ними Новокаховський ліцей №1 ім. О. П. Довженка і Дніпрянський ліцей №4. Чому вони перенесли початок «навчального року» – невідомо. Ймовірно, окупантам було не до «освітянських турбот» через численні нищівні удари ЗСУ по їхніх військових базах на території міста, а також в районі Каховського шлюзу і Каховської ГЕС. 

«Загарбники зараз «драють» ліцей №1. Навіть нібито набрали до нього біля 200 дітей. «Очолити» заклад вони поставили ексдиректорку Таврійської школи №7 Гришагіну Лілію Володимирівну. Також вони готують до відкриття Дніпрянський ліцей №4, який «очолила» директорка нашої Корсунської гімназії Дук Світлана Олександрівна. Загалом за нашими підрахунками в місті залишилось біля 600 дітей», – прокоментував ЦЖР Володимир Коваленко.

Лілія Гришагіна

Лілія Гришагіна, колаборантка Фото: соцмережі

Колаборантка Світлана Дук, 30 червня 1962 року народження, також викладала фізику в Корсунській гімназії. В 2015-2020 роках була депутаткою Новокаховської міськради від «Опоблоку», а в 2020 році балотувалась до міської ради від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», але не була обрана. 

Світлана Дук

Светлана Дук, колаборантка Фото: соцмережі

Як розповів міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, на підконтрольній українській території зараз завершується формування мережі закладів загальної середньої освіти їхньої громади. Загалом з 1 вересня більше 3 тисяч учнів шкіл, гімназій і ліцеїв Нової Каховки вже почали онлайн-навчання зі своїми педагогами.

Як повідомляв ЦЖР, колаборанти-освітяни в Новій Каховці продовжують грабувати навчальні заклади. Зокрема, вони винесли все більш-менш цінне майно з місцевих ліцеїв №2 і №3, а також тероризують своїх колег разом із окупантами. Однією з найбільш відомих колаборанток стала Лариса Сазонова (Таран) – завуч Новокаховського ліцею №2, правнучка розстріляного більшовиками російського поета Ніколая Ґумільова.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter