Василь Єропкін, ексзаступник директора Інституту рису отримав підозру за керівництво окупаційним пенсійним фондом Скадовська на Херсонщині

Новини
Василь Єропкін, колаборант. Фото з соцмережі

Служба безпеки України 3 серпня повідомила про підозру 41-річному Василю Єропкіну зі Скадовська Херсонської області, який добровільно очолив окупаційний пенсійний фонд у своєму рідному місті. На початок повномасштабної війни він працював заступником директора Інституту рису і займався нібито волонтерською діяльністю.

Про це з посиланням на текст підозри та власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Василь Єропкін не пізніше липня 2022 року добровільно погодився очолити незаконно створений окупантами «пенсионный фонд Скадовского муниципального округа».

«Єропкін організував підбір кадрів та призначення осіб на посади в незаконному органі влади, виплачував пенсії в рублях, приймав заяви для оформлення «матеріальної допомоги» в рублях і вів облік людей в системі обов’язкового пенсійного страхування РФ», – йдеться в тексті підозри.

За даними ЦЖР, до свого переходу на бік ворога Василь Єропкін працював заступником директора з наукової роботи Інституту рису Національної академії аграрних наук України, був заступником голови Вченої ради цієї установи і відповідав також за державні закупівлі. У 2013 році він отримав ступінь кандидата економічних наук.

Незадовго до повномасштабної війни Василь Єропкін брав участь у блокуванні врожаю і штурмі головного офісу державного підприємства «Дослідне господарство Інституту рису НААН України», завдавши останньому великих матеріальних втрат. А в перші місяці окупації рідного Скадовська Єропкін займався нібито волонтерською діяльністю, про що повідомляли місцеві медіа.

За скоєний злочин Василю Єропкіну СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Як повідомляв ЦЖР, підозру від СБУ отримав перший заступник голови окупаційної адміністрації Скадовська Сергій Клецький. Він тривалий час проживав у Москві, а вже під час окупації Херсонщини продавав гуманітарну допомогу, яку отримував від українських волонтерів. Також він узяв під свій контроль одну з «віджатих» у власників аптек у Скадовську і займався там незаконною торгівлею медикаментами.

У 2019 році Сергій Клецький був обвинуваченим у кримінальній справі за побої і мордування. В 2020 році колаборант Клецький балотувався до Скадовської міськради від президентської партії «Слуга народу», але не був обраний. Він є засновником та головним редактором сайту 05537.com.ua.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter