У Керченській протоці морський дрон пошкодив російський танкер Sig, який знаходиться під санкціями США за перевезення пального з Криму до Сирії

Новини
Танкер-хімовоз Sig (IMO: 9735335, flag: RU). Фото: vesselfinder.com

У районі Керченської протоки в ніч на 5 серпня після атаки морського дрона отримав пробоїну російський танкер-хімовоз Sig (IMO: 9735335). Судно яке знаходилось у баласті, прийшло з Туреччини, ніхто з його екіпажу не постраждав. Танкер раніше перевозив авіаційне паливо з окупованого Криму до Сирії, за що на нього США наклали санкції.

Про це повідомляють російський телеграм-канал «Осторожно, новости».

«Танкер Sig пошкоджений внаслідок спроби атаки ЗСУ поблизу Кримського мосту. За попередніми даними, судно знаходилося в одному з районів вантажного порту «Кавказ». Удар припав у моторний відсік та насосне відділення. На танкері перебуває 11 людей. У більшості з них садна від розбитого скла», – йдеться у повідомленні.

За інформацією каналу, інцидент стався на відстані 32 миль від Керченської протоки. Танкер стояв на якірній стоянці. Зараз крен судна – 1-2 градуси,

Вибух під від враження судна побачили з Криму, через що спочатку з’явилась інформація про чергову атаку українських морських дронів на Керченський міст.

Телеграм-канал також опублікував переговори екіпажу танкера Sig , які говорять про те, що судно на плаву, але саме переміщатися не може. Зараз на місці працює буксир «Меркурій», який прийшов на допомогу.

«Самі ми не можемо переміщатися. Без буксира. Машинне затоплено. Керівництво не знаємо, що там буде вирішувати. Нам треба в завод якийсь. Ми нічого не зменшували, вона сама зупинилася (вода). Скільки прибула, стільки прибула. Судно в баласті. Усі танки вантажні порожні. Судно на плаву. До рівня ватерлінії вода набиралася і зупинилася», – повідомляє екіпаж.

Телеграм-канал Baza опублікував фото пошкодженого танкера, які зробили члени екіпажу.

У Морському рятувально-координаційному центрі Новоросійська підтвердили пошкодження танкера Sig пропагандистському ресурсу РИА Новости. Там запевняють, що загрози затоплення судна немає, а екіпаж перебуває на судні, ніхто не постраждав.

Танкер-хімовоз Sig (IMO: 9735335) ходить під прапором Росії та має порт приписки Санкт-Петербург. Раніше він доставляв авіаційне паливо з окупованого Криму до Сирії, за що був включений до санкційних списків США.

Як повідомлялось, Міноборони України попередило, що з 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку портів РФ та українських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter