Україна розглядатиме судна, які прямують до портів РФ та окупованих нею українських портів, як військових перевізників

Новини
Російське судно «Матрос Позынич» у Севастопольській бухті. Фото: RFE/RL

Міноборони України попередило, що з 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку портів РФ та українських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Про це йдеться у заяві Міністерства оборони України, опублікованій 20 липня на його сайті.

«Міністерство оборони України попереджає, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками», – йдеться в документі.

Крім того, в оборонному відомстві зазначили, що судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонене як небезпечне, з 05:00 20 липня 2023 року. Відповідна навігаційна інформація для мореплавців вже оприлюднена.

«Відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки, в першу чергу, для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій РФ території України. Відповідальність за усі ризики повністю лягає на російське керівництво», – наголосили і в Міноборони України.

Як повідомлялося, МЗС РФ заявив, що з 18 липня Чорноморська ініціатива припиняє функціонування, а спільний координаційний центр у Стамбулі розформовується. Росія також заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору в північно-західній акваторії Чорного моря, а також відновлення режиму тимчасово небезпечного району в північно-західній акваторії Чорного моря.

19 липня 2023 року Міноборони РФ заявило, що у зв’язку з припиненням Зернової ініціативи з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться Росією як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Речник Ради національної безпеки США Адам Годж заявив, що після рішення Кремля заблокувати Чорноморську зернову ініціативу Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну. Росіяни вже встановили додаткові міни на підходах до українських портів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter