В Енергодарі окупанти посилили примус до паспортизації: на оформлення аусвайсу дають тиждень – начальник МВА Дмитро Орлов

Новини
Фото: РИА Новости

Окупанти в Енергодарі влаштовують поквартирні обходи, щоб виявити мешканців, які ще не отримали російський паспорт. Таким енергодарцям погрожують наступною «бесідою» вже у катівні.

Про це повідомив голова міської військової адміністрації Енергодару Дмитро Орлов у Telegram.

Він зазначив, що на початку серпня в Енергодарі окупанти відновили поквартирні обходи та обшуки помешкань. Шукають диверсантів та тих, хто ще не оформив російський паспорт.

«В першу чергу вимагають показати російський паспорт. За його відсутності починають максимально тиснути та погрожувати. Останнім часом стали встановлювати конкретні терміни, в які зобовʼязують людей отримати той недодокумент. Найчастіше називають тижневий термін. Погрожують, що в разі відмови наступна «бесіда» буде відбуватися вже у катівні. Як вони цинічно заявляють, «за дуже некомфортних та болісних умов», – сказав Орлов.

Також, за словами голови МВА, щоб обгрунтувати присутність в Енергодарі більш ніж тисячного контингенту російських військ, загарбники влаштовують показові затримання «диверсійних груп».

«Це вже традиція – раз чи два на місяць в Енергодарі окупанти нібито виявляють і затримують «диверсантів». Треба ж їм якось виправдовувати перебування такої кількості росвійськових в місті, яке наразі далеко від передової, – повідомив Дмитро Орлов під час онлайн конференції «Ядерна точка ТОТ: життя в окупованому Енергодару», організованої «IPC Південь».

 За словами очільника МВА, наразі з міста виїхало дві третини енергодарців.

Як повідомлялось, за інформацією Дмитра Орлова, з початку повномасштабного вторгнення російські окупанти викрали і незаконно утримували більше тисячі мешканців Енергодару. Людей тримають в приміщеннях, де розташовувалися українські правоохоронні структури, а також в підвалах промислових підприємств.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter