Незаконно засуджену в Криму журналістку Ірину Данилович етапують до Ставропольського краю РФ

Новини
Ірина Данилович у «суді» окупованого Криму. Фото: crimean-process.org

Незаконно засуджену в окупованому Криму до семи років позбавлення волі за сфальсифікованим обвинуваченням громадянську журналістку та активістку Ірину Данилович етапують до виправної колонії в місті Зеленокумськ Ставропольського краю РФ.

Про це виданню QIRIM.News повідомив батько активістки Броніслав Данилович.

«Відвезли її подалі від нас, щоб ми не могли її провідати», – сказав Б.Данилович.

Він додав, що в колонію №7 Зеленокумська його донька має прибути з дня на день.

За словами Даниловича, Ірина не отримує необхідне лікування.

Ірина Данилович під час перебування в слідчому ізоляторі Сімферополя скаржилася на сильні головні болі, які виникли внаслідок нелікованого отиту (запалення середнього вуха).

Вона оголошувала голодування з вимогою надати їй необхідне обстеження і лікування, проте, її вимога так не була задоволена.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.
  • 29 червня 2023 року «Верховний суд Криму» скоротив на один місяць термін покарання Ірини Данилович.