Росія збирає іранські дрони в з використанням комплектуючих власного виробництва – Центр дослідження озброєння конфліктів

Новини
Фото-порівняння збитих у різні періоди війни дронів. Дослідження CAR
Порівняння збитих у різні періоди війни дронів. Дослідження CAR

Росія почала використовувати в «іранських» дронах-камікадзе комплектуючі російського виробництва, виготовлені в січні-березні 2023 року. Аналітики британського Центру дослідження озброєння конфліктів вважають, що це може свідчити про стаціонарне збирання іранських дронів-камікадзе на території Росії, про яку раніше повідомляли співробітники розвідки США та журналісти- розслідувачі.

Про використання російських комплектуючих у дронах-камікадзе повідомив Центр дослідження озброєнь конфліктів (Conflict Armament Research, CAR).

Написи російською «Герань» на іранських дронах можна було побачити на збитих «пташках» вже більше року тому, але тоді дослідники CAR дійшли висновку, що насправді це БПЛА Shahed-131 і Shahed-136, щодо яких росіяни застосували “ребрендинг».

Однак аналіз безпілотників, збитих в Україні у липні 2023 року, виявив, що теперішні версії мають значні відмінності з тими БПЛА, що можна було побачити раніше. В першу чергу змін зазнав корпус, посилений переплетеним вуглецевим волокном, внутрішні блоки, у тому числі навігація.

На окремих деталях, зокрема, на блоках навігації, управління польотом і стартера помітно унікальні позначки «серії В».

Наприклад супутниковий навігаційний модуль «Комета» російського виробництва, інтегрований в основний супутниковий навігаційний блок під назвою «В-105».

Фото супутникового навігаційного модуля «Комета». Дослідження CAR

Фото супутникового навігаційного модуля «Комета». Дослідження CAR

Дослідники CAR задокументували блок керування польотом «B-101» разом з інерційним вимірювальним блоком (IMU). Останній може дозволити БПЛА «Герань-2», працювати в середовищах, де супутниковий сигнал погіршується засобами РЕБ, обчислюючи його положення в просторі незалежно від зв’язку із супутниковою навігацією.

Всі три російські компоненти дронів-камікадзе, задокументовані CAR, були виготовлені з січня по березень 2023 року.  

Загалом CAR задокументував понад 100 компонентів, що охоплюють понад 30 унікальних моделей двох БПЛА Geran-2, позначених брендами 22 різних компаній, розташованих у 7 країнах, включаючи Російську Федерацію. Більшість компонентів, які CAR задокументував, мали бренди компаній зі штаб-квартирами в Китаї, Швейцарії та Сполучених Штатах. 

Раніше кримський Центр журналістських розслідувань геолокалізував ймовірне місце заводу з виготовлення базованих іранських дронів-камікадзе  на території особливої економічної зони «Алабуга» в Татарстані. 

Читайте також розслідування ЦЖР Хто ставить на крило кримські безпілотники у війні проти України