Зеленський подякував партнерам за рішення передати Україні винищувачі F-16

Новини
Володимир Зеленський біля винищувача F-16 на авіабазі Королівських військово-повітряних сил Fighter Wing Skrydstrup Данії, 20.08.2023. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський подякував прем’єр-міністрам Нідерландів Марку Рютте, Данії Метте Фредеріксен, а також президенту США Джо Байдену за рішення надати українським Повітряним Силам винищувачі F-16.

Про це глава держави повідомив у мікроблозі X (колишній Twitter).

«Дякую Марку Рютте, усій його команді та всьому народу Нідерландів за рішення про F-16 для України. Наші воїни отримають 42 чудові бойові літаки. Дякую Метте Фредеріксен і всій Данії, кожному і кожній, хто серцем з Україною, за абсолютно конкретну підтримку: 19 літаків, розширення тренувальної місії, сильний алгоритм роботи з партнерами», – написав президент.

Також Зеленський подякував президенту США Джозефу Байдену, обом партіям у Конгресі США та всьому американському народу за непохитну підтримку та позитивні кроки для авіаційної коаліції.

Як повідомляє Укрінформ, 20 серпня прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна надасть Україні 19 літаків F-16. Про це вона заявила на спільній пресконференції із Володимиром Зеленським, який прибув до Данії відразу після візиту до Нідерландів.

«Ми сьогодні оголошуємо, що надамо 19 винищувачів F-16 Україні. Разом із Нідерландами ми перші країни, які зобовʼязуються надати винищувачі. Сподіваюся, інші країни слідуватимуть цьому прикладу. Здатність України убезпечити свої бази є вирішальною», – сказала очільниця данського уряду.

Вона висловила сподівання, що їхні винищувачі допоможуть захистити українське небо, український народ. «І зможуть допомогти Україні повернути свої землі, які належать вам по праву», – підкреслила Фредеріксен.

Як повідомлялось, 20 серпня 2023 року під час візиту до Нідерландів Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія передадуть Україні винищувачі F-16.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter