Україна отримає 42 винищувачі F-16. Їх передадуть Нідерланди та Данія

Новини
Президент України Володимир Зеленський (у центрі) та прем’єр Нідерландів Марк Рютте (праворуч) на базі ВПС сил Королівства у місті Ейндховені. Фото: president.gov.ua

Повітряні Сили Збройних Сил України отримають 42 багатофункціональних легких винищувачів F-16. Їх зобов’язались спільно передати Нідерланди та Данія.

Про це 20 серпня повідомили президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

«Сьогодні робимо ще один крок на посилення повітряного щита України. F-16. Літаки, які ми використаємо, щоб тримати російських терористів подалі від українських міст і сіл», – написав у Telegram Зеленський, який перебуває з офіційним візитом у Нідерландах.

Він додав, що домовився із Марком Рютте про кількість F-16, які будуть надані Україні – 42 літаки. «І це лише початок», – підкреслив Зеленський.

Марк Рютте на спільному брифінгу із Зеленським заявив, що Нідерланди та Данія передадуть літаки F-16 Україні та українським Повітряним Силам тоді, коли будуть виконані умови для такої передачі, а саме – після закінчення тренування українських військових на F-16.

«Сьогодні ми можемо оголосити, що Нідерланди та Данія зобовʼязуються передати літаки F-16 Україні та українським Повітряним Силам тоді, коли будуть виконані умови для такої передачі. Це – наступний крок нашої підтримки України, довгостроковий крок», – сказав Рютте.

Він нагадав, що у травні Нідерланди оголосили, що будуть навчати українських військових для розгортання бойових літаків F-16.

«Але всі розуміють, що неможливо проводити навчання, якщо немає літаків. Іншими словами – для навчання на літаках потрібна їхня доставка», – сказав прем’єр Нідерландів.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський заявив, що Сили оборони використають винищувачі F-16 для того, щоб захистити українські міста і села від російських терористів.

«Ми з Марком Рютте домовилися про кількість F-16, які будуть надані Україні після тренування пілотів та інженерів. F-16 неодмінно дадуть нову енергію, впевненість, нову мотивацію і для воїнів, і для цивільного населення, дадуть, я впевнений, новий результат для України та всієї Європи», – наголосив Зеленський.

Як повідомлялось, президент США Джо Байден запевнив лідерів «Групи семи», що Сполучені Штати підтримають зусилля з підготовки українських пілотів на літаках західного зразка, включно з F-16.

19 травня 2023 року видання NBC News із посиланням на неназваного чиновника повідомило, що США та їх союзники планують надати винищувачі F-16 Україні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter