АРМА понад рік шукало управителя на заправки «Татнєфть». У бюджет надходжень не було – StateWatch

Новини
АЗС Tatneft у Миргороді Полтавської області. Фото: nefterynok.info

ПАТ «Укрнафта» отримала в управління заправні станції групи компаній «Татнєфть» та інше майно лише через 14 місяців після перших арештів і передачі АЗС під управління Агентства з розшуку і менеджменту активів (АРМА). З них 4 місяці Кабмін приймав рішення, кому передати заправки. Загалом мова іде про близько 100 АЗС, нафтобази та низку обʼєктів нерухомості і транспортних засобів на території Полтавської і Харківської областей, які належать російській корпорації «Татнєфть», яка представляє інтереси Республіки Татарстан.

Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch з посиланням на відповідь АРМА на запит Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань наповнення бюджету, яку очолює Ярослав Железняк.

Активи ТОВ «Полтава-Капітал», ТОВ «Харків-Капітал» та ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» були арештовані і передані АРМА трьома хвилями рішень українських судів від 10 червня 2022, 13 липня 2022 та від 22 березня 2023 років.

Власником всіх трьох компаній в Україні є російська компанія ПАТ «Татнєфть» ім. В. Д. Шашкіна», яка на 36% належить владі Республіки Татарстан.

Лише 31 березня 2023 року, тобто через 9-10 місяців після перших арештів, АРМА звернулося до Кабінету Міністрів України з пропозицією передати АЗС в управління паливному державному підприємству без конкурсу за особливою процедурою. До того часу АРМА не передавало активи іншим управителям. Кабмін відреагував лише через 4 місяці, коли минулого тижня передав їх в управління ПАТ «Укрнафта».

Таким чином, за 14 місяців перебування під управління АРМА понад 100 заарештованих АЗС не принесли до бюджету жодних нарахувань.

Аналітики Trap Aggressor наголошують, що разом з ТСК продовжують серію публікацій про реальні результати управління АРМА заарештованими російськими активами в Україні, адже у громадськості є обгрунтовані підстави вважати, що посадові особи Агентства не забезпечують ефективне управління таким бізнесом.

Нагадаємо: