Україна відзначає 32-й День Незалежності, вже другий рік відбиваючи напад Росії

Новини
Фото: president.gov.ua

Україна 24 серпня відзначає 32-й рік від Дня проголошення Незалежності. Країна відстоює свій суверенітет, вже другий рік відбиваючи напад Росії, яка веде проти України повномасштабну війну.

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

Після серпневого путчу в Москві позачергова сесія Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України.

Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловились 90,32% громадян.

З міркувань безпеки у Києві міська влада не планувала масових заходів до Дня Незалежності України.

На столичному Хрещатику організована виставка пошкодженої російської техніки.

Як повідомлялось, 23 серпня 2023 року командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що від російських загарбників можна чекати ракетних або авіаційних ударів під час Дня Незалежності України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter