Російський «Черноморнефтегаз» бурить на Херсонщині свердловини для подолання дефіциту води після підриву греблі Каховської ГЕС

Новини
Вид на колишнє Каховське водосховище з центру селища Любимівка. Фото: скріншот відео окупаційного каналу «Таврия»

Незаконно створене російськими окупантами підприємство «Черноморнефтегаз» займається бурінням артезіанських свердловин у Каховському районі Херсонщини. Від нестачі води потерпають мешканці населених пунктів Любимівка і Василівка, однак окупанти заявляють, що вирішити цю проблему поки не можуть.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

У сюжеті російського пропагандистського каналу «Таврия» 27 серпня окупанти розповіли про проблеми з нестачею води в селищі Любимівка Каховського району Херсонщини. Тут після підриву загарбниками Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища зникла вода в обох основних місцевих свердловинах.

У сюжеті показали процес буріння свердловин, який проводить неназвана «компанія-підрядник». Від її імені коментар дає Олександр Петляк, начальник управління розвідувального і експлуатаційного буріння.

Олександр Петляк, начальник управління розвідувального і експлуатаційного буріння «ГУП «Черноморнефтегаз». Фото: скріншот відео окупаційного каналу «Таврия»

Як з’ясував ЦЖР, людина з таким іменем і на такій посаді працює у «ГУП «Черноморнефтегаз», що було незаконно створене Росією на базі вкрадених активів українського ДАТ «Чорноморнафтогаз». Відтак можна зробити висновок, що незаконний видобуток водних ресурсів на тимчасово окупованій території Херсонщини веде саме це підприємство.

Список керівників структурних підрозділів окупаційного «ГУП «Черноморнефтегаз». Джерело: сайт підприємства

За словами окупантів, у Любимівці залишилося лише 2,5 тисячі населення із майже шести тисяч. Однак і цю кількість людей росіяни не здатні забезпечити водою. Вони стверджують, що привозять 20 літрів питної води на кожен двір на тиждень. Приблизно стільки ж планують підвозити технічної води.

Окупанти роздають питну воду в Любимівці. Фото: скріншот відео окупаційного каналу «Таврия»

«Ситуації це не врятує», – визнають автори сюжету каналу «Таврия».

Коли вдасться забезпечити водою мешканців Любимівки окупанти не повідомляють.  Також російські пропагандисти вкотре продемонстрували елементарні незнання окупованої РФ місцевості: за їхніми словами, Любимівка, як і весь Каховський район, знаходяться на узбережжі Дністра.

Як повідомляв ЦЖР, для вирішення проблеми з водопостачанням у прибережних населених пунктах Каховського району загарбники збираються бурити нові глибші свердловини. Після підриву ними Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища рівень води в наявних свердловинах впав, а в деяких селах вода в них узагалі зникла.

Без води залишилося село Василівка Любимівської громади Каховського району. Через знищення Каховського водосховища місцеві свердловини повністю висохли, а насоси вийшли з ладу, оскільки забилися мулом. Набрати воду людям ніде: вода в знищеному водосховищі відійшла від звичного берега на сотні метрів, але до неї окупанти нікого не підпускають.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter