Кабмін змінив порядок призначення виплат ВПО: у Мінсоцполітики пояснили, хто залишиться без допомоги

Новини
Дарина Марчак, заступниця міністра соціальної політики України. Фото: ukr.radio

Кабмін України ухвалив постанову, що вносить зміни у призначення виплат ВПО, яка передбачає два етапи змін: 1 серпня та 1 вересня. Вже припинилися виплати тим ВПО, хто тривалий час перебував за кордоном, коли є реєстрація факту смерті особи, що отримувала виплати і якщо особа оформила на себе допомогу у кількох різних громадах одночасно. З 1 вересня планується припинити виплати тим, хто в період з 15 липня по 31 серпня придбав житло, квартиру, земельну ділянку, облігації внутрішньої державної позики чи валюту на суму понад 100 тисяч грн.

Про це Українському Радіо розповіла заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак.

Щодо зміни порядку виплати для ВПО, зазначила вона, то постанова уряду передбачає два раунди змін: з 1 серпня, яка вже почала діяти, та з 1 вересня.

Зміни з 1 серпня: допомога на проживання ВПО має виплачуватися саме ВПО, тим, хто перемістився всередині країни й проживає зараз в Україні. Допомога не має виплачуватися людям, які не є ВПО, а знайшли притулок в іншій країні й там перебувають тривалий час. Також припинили виплати за результатами перевірки від державних реєстрів про те, що людина померла і є реєстрація факту смерті. Виплати припиняються і за результатами верифікації Мінфіну, якщо з’ясувалося, що та сама людина оформила виплату в кількох різних громадах.

Зміни з 1 вересня: допомогу припинять тим, хто за останні півтора місяця – з 15 липня по 31 серпня, наприклад, придбали житло, квартиру, земельну ділянку, облігації внутрішньої державної позики чи валюту на суму понад 100 тисяч грн, тим самим здійснили не критичні виплати на достатньо велику суму, що свідчить про певні заощадження. Такі громадяни не є критично залежними від державної фінансової підтримки.

Щодо перепродовження виплат ВПО, то як сказала Марчак, завдання і мета держави – допомогти громадянам у відновленні спроможності жити якісно і бути економічно незалежними.

«Ми не передбачаємо урізань для ВПО у 2024 році. Ті ВПО, хто отримував допомогу тривалий час із квітня, липня 2022-го, їм перепризначили таку допомогу строком на шість місяців. Якщо громадяни вперше звернуться по допомогу після 1 серпня 2023 року, їм призначать допомогу на шість місяців з можливістю перепродовження її ще на шість місяців», – наголосила заступниця міністра.

Нагадаємо: