У Криму батьків школярів не пустили на лінійки, а школи патрулювали поліція та Росгвардія – КримSOS

Новини
Батьки біля огорожі школи №2 в окупованому Севастополі. Фото: RFE/RL

В школах тимчасово окупованого Криму 1 вересня батьків не пустили на шкільні лінійки. Також території шкіл патрулювали співробітники поліції та Росгвардії.

Про це повідомляє правозахисна організація КримSOS.

«У лінійках взяли участь лише учні перших та 11 класів. Решта класів у цей час мають так звану «класну годину», а саме – урок «Розмови про важливе». Під час таких «уроків» школярам прищеплюють «патріотичне виховання, формують уявлення про культурну та історичну єдність російського народу та важливість їхнього збереження». Як відомо, на таких заняттях також не лунають розмови про війну Росії проти України», – розповіли правозахисники.

До участі в шкільній лінійці допустили лише батьків першачків. Окупанти пояснили, що обмеження ввели «в цілях безпеки».

«Території кримських шкіл патрулювали співробітники поліції та Росгвардії. За наявною інформацією, такий сценарій шкільної лінійки реалізувався у більшості шкіл тимчасово окупованого Криму. Це може вказувати на отримання неофіційних вказівок з окупаційної адміністрації», – додали у КримSOS.

Правозахисники нагадали, що 1 вересня 2022 року в окупованому Криму школярів агітували вступати до лав російської армії, що порушує низку норм міжнародного права.

Нагадаємо: