НАЗК закликає Зеленського також ветувати закон про видалення даних засуджених за корупцію

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції підтримує вето президента України щодо закону про відновлення декларування (законопроєкт № 9534), а також закликає накласти вето на закон про видалення даних щодо осіб, засуджених за корупцію (№ 9587-д).

«Агентство наголошує, що відкриття реєстру декларацій публічних службовців має відбутися з урахуванням безпекових питань, пов’язаних з можливими загрозами для військовослужбовців та їхніх родин, а також для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих ворогом територіях. Лише в окупованих Маріуполі, Бердянську, Генічеську, Мелітополі зареєстровано понад 17 000 декларантів (без врахування членів їхніх сімей)», – йдеться у повідомленні.

НАЗК також закликає накласти вето на закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (законопроєкт № 9587-д). Нацагентство пропонує не вносити зміни до ст. 59 Закону України «Про запобігання корупції».

«Ці зміни приховують дані Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, від суспільства. Зокрема, вони передбачають видалення відомостей про понад 10 000 осіб, засуджених за вчинення корупційних злочинів. Це дозволить таким особам брати участь в закупівлях, що загрожує доброчесності відновлення України та забезпечення потреб ЗСУ, а також потрапляти на державні посади і посади суддів», – підкреслили в агентстві.

  • Президент Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений 5 вересня у другому читанні законопроєкт №9534, який мав би відновити декларування посадовців та депутатів. Закон передбачає, що декларації чиновників будуть закритими ще на рік, а побачити чиюсь декларацію публічно можна буде лише за згоди декларанта.