«Бавовну» в окупованому Мелітополі підтверджує мапа глобальних пожеж NASA

Новини
«Прильоти» і робота російської ППО над Мелітополем вранці 19.09.2023, фото очевидців, колаж: investigator.org.ua

Потужний вибух і подальшу детонацію боєкомплектів, що сталися у тимчасово окупованому Мелітополі вранці 19 вересня, виявила програма FIRMS NASA. Вона внесла ці дані до всесвітньої карти масштабних пожеж.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко. 

Інструменти супутникових спостережень MODIS та VIIRS зафіксували температурну аномалію на місці прильотів у тимчасово окупованому Мелітополі 19 вересня 2023 року.

Програма FIRMS NASA внесла до всесвітньої карти масштабних пожеж місця, куди влучили ЗСУ, чим фактично визначила і точні  координати «бавовни». Горіли околиці аеропорту Мелітополя та с. Терпіння, що в 10 км на північ від міста.

Результативні «прильоти» на окупованому Півдні 19.09.2023 на сервісі FIRMS NASA

19 серпня 2023 року близько 7:00 ранку  мешканці тимчасово окупованого Мелітополя почули серію потужних вибухів. Окупаційна влада майже одразу зробила заяву про вдалу роботу ППО над містом і ліквідацію всіх повітряних цілей. 

У цей же час зʼявилися перші фото та відео зі стовпами чорного диму, які здіймалися до неба. 

«У поки що окупованому Мелітополі «певео» рашистів не встигає працювати. Місцеві жителі повідомляють про понад 5 вибухів. Найгучніше було в районі «Автокольорлиту». Чекаємо на подробиці від наших військових», — повідомив мер Іван Федоров.

Наслідки «бавовни» в окупованих Мелітополі та с.Терпіння, 19.09.2023, Фото супутник Sentinel-2, колаж: investigator.org.ua

Місцеві ТГ-канали писали:

«Перший вибух , які чули Мелітопольці – спрацювало рашистське ПВО. Ймовірно  запуск стандартний, з півдня, цього разу – на північний захід».

«Потім була менш потужна «бавовна» – в повітрі вибухнула ракета ППО. Далі були запуски ракет ППО. І майже відразу ж – потужний прильот».

Пізніше Управління Стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило про вдале ураження штабу російської окупаційної армії поблизу тимчасово окупованого Мелітополя.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter