На Херсонщині окупанти погрожують штрафами тим, хто ухиляється від постановки на облік до російських військкоматів

Новини
десантники

Російські окупанти продовжують готуватися до незаконної мобілізації цивільного населення на Херсонщині і погрожують штрафами тим, хто ухиляється від постановки на облік до так званих військових комісаріатів. Загарбники наголошують, що всі ті, хто отримав російський паспорт зобов’язані стати на військовий облік протягом двох тижнів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Так званий військовий комісаріат окупаційної адміністрації Скадовська на Херсонщині погрожує штрафувати тих, хто протягом двох тижнів після отримання російського паспорта не стане на військовий облік у російських військових комісаріатах. 

«До 1 жовтня 2023 року штраф складатиме до 3 тисяч рублів, після 1 жовтня 2023 року – до 30 тисяч рублів. Це – вимога федерального закону «О воинской обязанности и военной службе», ст. 10 ФЗ №53-ФЗ 1998 року», – повідомляють окупанти.

Як розповіли ЦЖР мешканці окупованої частини Херсонщини, останній місяць російські загарбники активно роздають повістки для постановки на військовий облік. 

«Через це всі мої знайомі чоловіки намагаються взагалі не виходити на вулицю, бо росіяни роздають ці повістки будь де – в магазинах, ловлять своїх жертв на вулицях, ходять по домівках», – сказали ЦЖР мешканці Каланчака Скадовського району.

Багато подібних випадків і в Генічеську. Місцеві не раз розповідали ЦЖР про те, як бачили російських військових, які роздавали повістки просто на ринку. Хоча досі окупанти спростовували факт підготовки до тотальної мобілізації населення на тимчасово підконтрольній ним лівобережній Херсонщині. 

Про підготовки до «донбаського» сценарію мобілізації в Херсонській області нещодавно повідомляв речник ОК «Південь» ЗСУ Владислав Назаров.

«Російські військові проводять обхід квартир в Скадовську для уточнення інформації, готуються до мобілізації по «донбаському» сценарію. Не відчиняйте двері, за можливості не перебувайте в місці де ви зареєстровані», – порадив Владислав Назаров. 

  • Як повідомляв ЦЖР, у липні 2023 року окупанти зареєстрували в російському державному реєстрі юридичних осіб незаконно створений «военный комиссариат Херсонской области». Очолив його Вадім Шуригін, заступник окупаційного військового комісара Севастополя, який має досвід проведення незаконного призиву жителів тимчасово окупованого Криму.
  • Восени 2022 року правозахисна організація «КримSOS» включила Вадіма Шуригіна до реєстру окупаційних військових комісарів АР Крим, які мобілізують кримчан у російську армію. Такі дії є порушенням Четвертої Женевської конвенції та воєнним злочином, який не має строку давності.
  • За словами аналітика «КримSOS» Євгенія Ярошенка, незаконний призов жителів Криму до російської армії відбувається з самого початку окупації півострова. За цей воєнний злочин Вадім Шуригін та інші окупаційні військові комісари можуть бути притягнені до відповідальності в українських судах, Міжнародному кримінальному суді чи судах іноземних держав у межах універсальної юрисдикції.
  • На Херсонщині окупанти не раз заявляли про набір місцевих жителів до підконтрольного РФ так званого «добровольчого батальйону» імені Маргелова. Також, за даними Генерального штабу ЗСУ, окупанти намагаються поповнити втрати у живій силі шляхом примусової мобілізації. А в деяких населених пунктах лівобережної Херсонської області російські військові вимагають у насильно затриманих чоловіків гроші за відстрочку від мобілізації.