У Бериславській громаді на Херсонщині до навчання у двох школах повернулося майже 60% учнів

Новини
Зруйнована школа в селі Раківка Бериславської громади. Фото: скріншот відео

У звільненій торік Бериславській громаді на Херсонщині до навчання в двох відкритих тут школах повернулося майже 60% учнів. Через небезпеку і розкиданість школярів по всьому світу освітній процес у них дистанційний. Та попри руйнування більшості навчальних закладів оптимізувати їх тут не поспішають. Чекають у громаді й притягнення до відповідальності всіх освітян-зрадників, яких під час окупації виявилося всього шість.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив начальник управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міської ради Михайло Гончар.

За його словами, 1 вересня в громаді дистанційно запрацювали дві школи – Бериславський опорний заклад повної загальної середньої освіти з його філією та Бериславський заклад повної загальної середньої освіти №3. В них загалом навчається 1181 учень – це майже 60% від тієї кількості, яка була в громаді на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

«Наші діти розкидані по всьому світу і навчаються навіть перебуваючи на тимчасово окупованих Росією територіях. Ми в захваті від їхньої сміливості. Також ми забезпечили всі наші кадрові потреби і не маємо вільних вакансій», – сказав Михайло Гончар.

Внаслідок дій російських окупантів у Бериславській громаді знищені 3 школи в Раківці, Зміївці, Шляховому і 2 дитсадки, пошкоджені будівлі шкіл у Бериславі. Попри це тут не поспішають проводити оптимізацію навчальних закладів, оскільки сподіваються, що діти повертатимуться додому одразу як стане безпечно.

Як пояснив Михайло Гончар, ліквідувати навчальний заклад як юридичну особу значно легше, ніж потім створити його з нуля. А в разі потреби тут розглядають варіант відкриття в майбутньому для навчання тимчасових модульних шкіл і вже після війни вирішувати долю зруйнованих закладів.

Чекають у громаді притягнення до відповідальності всіх освітян, які пішли на співпрацю з ворогом – таких тут виявилося шість осіб. Досі немає навіть підозри одній з найбільш знаних місцевих зрадниць Ользі Авраменко, вчительці фізкультури Бериславського опорного закладу №1, яка ще торік очолила окупаційний відділ освіти Бериславського району. За інформацією Михайла Гончара, для висунення їй обвинувачень правоохоронцям бракує доказів.

Як повідомляв ЦЖР, у Борозенській громаді Бериславського району приступили до оптимізації освітніх закладів. Вона зачепила знищену Новокубанську філію дошкільної та базової середньої освіти Борозенської опорної школи. А наприкінці серпня 2023 року на базі Чарівненської школи створили нову філію опорної школи. Також розпочата процедура ліквідації Садківського дитсадка «Колобок», в якому до початку великої війни виховувалося лише 5 дітей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter