Путін підписав указ про призов до окупаційної армії РФ 130 тисяч росіян

Новини
Росіяни, мобілізовані на війну з Україною Фото: AP

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про призов росіян на військову службу у свою окупаційну армію в жовтні-грудні цього року.

«Здійснити з 1 жовтня до 31 грудня 2023 р. призов на військову службу громадян Російської Федерації віком від 18 до 27 років, які не перебувають у запасі і підлягають призову на військову службу, у кількості 130 000 осіб», – ідеться в документі.

Тим самим указом пропонується з 1 жовтня 2023 року звільнити «солдатів, матросів, сержантів і старшин, строк військової служби за призовом яких закінчився».

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про призов на строкову службу росіян у віці з 18 до 30 років. Раніше граничним віком для призову вважалося 27 років. Документ набуде чинності з 1 січня 2024 року. Ті, кому до кінця 2023 року виповниться 28 років, під дію нового закону не підпадає.

11 квітня 2023 року Держдума РФ схвалила закон про створення єдиного реєстру військовозобов’язаних, який прирівнює електронні повістки до паперових. Мінцифри РФ прогнозує, що реєстр запустять не раніше осені.

Ще один документ, підписаний Путіним, стосується Росгвардії. Вона зможе мати на озброєнні важку військову техніку, а держзакупівлі для ведення бойових дій проти України проводитимуться за спрощеною процедурою. Міноборони РФ зможе укладати контракти у будь-якій формі під час закупівлі у єдиного постачальника.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter