Ірині Полєховій, працівниці Херсонського слідчого ізолятора, відомий своїми вироками суддя Гарський присудив 6 років за ґратами за роботу на РФ

Новини

Малиновський районний суд міста Одеси 29 вересня виніс вирок 33-річній Ірині Полєховій, оперуповноваженій по боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів оперативного відділу ДУ «Херсонський слідчий ізолятор». За перехід на бік ворога її визнано винною у державній зраді і присуджено 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Справу розглядав відомий своїми неординарними вироками суддя Олександр Гарський.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, 33-річна Ірина Полєхова під час тимчасової окупації Херсона перейшла на бік ворога і зайняла посаду «старшего оперуполномоченного оперативного отдела учреждения «Следственный изолятор №1» незаконно створеної окупантами служби виконання покарань по Херсонській області. В ізоляторі загарбники разом із місцевими колаборантами катували викрадених мирних мешканців області. Полєхова займалася цим з червня по листопад 2022 року. 27 листопада 2022 року її разом із двома іншими зрадниками з ізолятора затримали в Херсоні працівники Державного бюро розслідувань і СБУ.

У суді Ірина Полєхова визнала свою провину і розкаялася. Пом’якшувальною для винесення вироку обставиною суд вказав те, що в окупації зрадниця народила дитину. 

Вирок Полєховій виніс відомий своїми неординарними рішеннями суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський, який спонукає злочинців читати книги. Цього разу обійшлося без обов’язку читати літературу, але у своєму вироку суддя посилається на міркування про поета Василя Стуса, цитує німецького філософа Іммануїла Канта і відомого українського правозахисника Олексу Тихого. 

«Ірина Полєхова не тільки не бачила в своїй уяві будь-якого бажання на самопожертву, однак і відмовилася виконувати свій прямий обов’язок із захисту батьківщини, зрадивши державні інтереси на користь ворога. Вона є прикладом не розуміння суспільних відносин, пов’язаних із процесом державотворення», – вказано у вироку суду.

Ірину Полєхову визнано винною у державній зраді. Їй призначене покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років з конфіскацією майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, керівникам і працівникам окупаційної поліції Херсонщини, а також їхнім кураторам з ФСБ і МВС Росії Служба безпеки України заочно повідомила про підозру в скоєнні цілої низки злочинів. Серед них – створення і керівництво злочинною організацією, колабораціонізм, викрадення і катування людей, віджимання транспорту і зброї.