Три чорноморські країни-члени НАТО планують створити групу з розмінування у Чорному морі – Bloomberg

Новини
Морська міна, виявлена біля узбережжя Румунії 28 березня 2022 р. Фото: navy.ro

Три чорноморські країни-члени НАТО – Болгарія, Румунія та Туреччина – обговорюють створення спільних сил для знешкодження мін, які потрапили у Чорне море внаслідок війни РФ проти України.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

«Три країни-члени НАТО обговорюють створення спільних сил для знешкодження мін, які могли потрапити в їхні територіальні води внаслідок війни РФ проти України. Ці три країни все ще опрацьовують деталі угоди, але можуть створити таку групу вже наступного місяця, повідомили три посадовці», – пише агентство.

Як стверджують джерела, додаткові кораблі НАТО в межах цієї ініціативи в Чорному морі розміщувати не будуть.

Одна з цілей місії – показати, що ці три країни здатні розв’язати проблему самостійно.

Як зазначає Bloomberg, з початку війни союзники по НАТО посилили спостереження і розвідку в регіоні, але не морську активність. Туреччина посилається на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише прибережним державам Чорного моря, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, аби запобігти ескалації конфлікту.

Ці об’єднані сили з розмінування моря стануть першими великими спільними зусиллями членів НАТО в Чорному морі від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Як повідомлялось, у липні 2023 року речник Ради національної безпеки США Адам Годж заявив, що після рішення Кремля заблокувати Чорноморську зернову ініціативу Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну. Росіяни вже встановили додаткові міни на підходах до українських портів.

5 жовтня 2023 року у британській розвідці заявили, що Росія має намір встановити морські міни на шляху цивільних суден у Чорному морі, які вивозять на експорт українське зерно.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter