Туреччина, Румунія і Болгарія спільно розміновуватимуть Чорне море

Новини
Морська міна, виявлена біля узбережжя Румунії 28 березня 2022 р. Фото: navy.ro

Туреччина, Румунія і Болгарія разом спільно очищатимуть Чорне море від мін, які потрапляють у їхні води внаслідок повномасштабної війни Росії проти України.

Про це заявило Міністерство оборони Туреччини.

Відомство не надало жодних подробиць про те, як буде вирішуватися проблема плавучих мін. Три країни обговорили це питання на зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі.

Минулого тижня британський уряд заявив, що РФ може використовувати морські міни для нападу на цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі встановлюючи їх на підходах до українських портів.

Раніше стало відомо, що Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні води внаслідок повномасштабної війни Росії проти України.

Повідомлялося, що спільний підрозділ вони можуть створити уже наступного місяця.

Хоча запланована ініціатива не є операцією НАТО, спільні сили з розмінування стануть першими великими об’єднаними зусиллями союзників у Чорному морі після того, як президент Володимир Путін віддав наказ про вторгнення в Україну.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну румунські, болгарські та турецькі військові водолазні команди регулярно знешкоджують міни, що дрейфують у їхніх водах.

Як повідомлялось, у липні 2023 року речник Ради національної безпеки США Адам Годж заявив, що після рішення Кремля заблокувати Чорноморську зернову ініціативу Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну. Росіяни вже встановили додаткові міни на підходах до українських портів.

5 жовтня 2023 року у британській розвідці заявили, що Росія має намір встановити морські міни на шляху цивільних суден у Чорному морі, які вивозять на експорт українське зерно.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter