Україна підготувалася до можливих блекаутів взимку – міністр енергетики

Новини
ДТЕК

Влада України підготувалася до можливих блекаутів взимку, які можуть стати наслідком російських атак на енергетику, а тому відключення електроенергії не будуть тривалими.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

«Безумовно, якщо будуть масовані удари, дійсно завдадуть суттєвої шкоди енергосистемі – можливі блекаути. Але ми готуємо все для того, щоб вони мали й будуть мати короткочасний характер, і для того, щоб максимально швидко відновлювати», – сказав Герман Галущенко.

За словами міністра, зараз проводяться тренування для підготовки «до будь-яких рішень».

«Будемо по ходу реагувати й приймати рішення», – сказав глава Міненерго.

Стійкість критичної української інфраструктури значно вища, ніж торік. В Україну завезли велику кількість генераторів, тому набагато більше об’єктів критичної інфраструктури обладнано автономними джерелами живлення, заявив у вересні голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

За словами Кудрицького, попри те, що графіки відключення конкретних споживачів складаються «на місцях», усю систему аварійних обмежень електропостачання збалансують з урахуванням торішнього досвіду.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter