Окупанти погрожують депортувати українців у разі відмови від паспорта РФ – ЦНС

Новини
паспорта
Фото: ТАСС

Росіяни продовжують політику примусової паспортизації жителів на тимчасово окупованих територіях Півдня України. Зокрема, загарбники погрожують депортувати українців, які не отримають паспорт РФ до 2024 року.

Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

Як зазначається, ворог всіма зусиллями намагається паспортизувати українців на тимчасово окупованих територіях, створюючи умови, коли без російського паспорта майже неможливо отримувати базові послуги для забезпечення життєдіяльності.

«Проте наразі рівень паспортизації тих, хто лишився на ТОТ ледве перевищує 50%, що не влаштовує Кремль. Відтак під час чергового рейду поліцаїв по селах півдня, місцевим мешканцям погрожували депортацією тим, хто не отримає паспорт до 2024 року», – йдеться у повідомленні.

У ЦНС наголосили, що кожен відповідальний за такий психологічний тиск на українців й причетний до примусової паспортизації понесе відповідальність після деокупації регіону.

Як повідомляв ЦЖР, президент РФ Владімір Путін затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російське громадянство.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.