Олександр Лебедь, зрадник із кримської СБУ незаконно позбавив волі і катував мирного мешканця Херсона

Новини
ІТТ Херсонського облуправління поліції, перетворений окупантами на катівню, і зрадник Олександр Лебедь. Фото: Олег Батурін і sudreporter.org

Національна поліція України 23 жовтня заочно повідомила про підозру в державній зраді і жорстокому поводженні з цивільним населенням 40-річному Олександру Лебедю, мешканцю села Перевальне АР Крим, зраднику з управління СБУ в Сімферополі. Під час тимчасової окупації Херсона він вдерся до помешкання одного з місцевих мешканців, незаконно позбавив його волі і жорстоко катував в ізоляторі тимчасового утримання.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Олександр Лебедь, будучи співробітником ФСБ РФ 6 липня 2022 року разом із п’ятьма російськими військовими вдерся до помешкання мешканця Херсона, відібрав і привласнив у нього 13 тисяч гривень, два ноутбуки, мобільний телефон та інше майно і незаконно позбавив його волі. Чоловіка відвезли до захопленого окупантами Херсонського ізолятора тимчасового утримання на вул. Теплоенергетиків, 3, жорстоко били його, катували електричним струмом і погрожували вбити за проукраїнську позицію.

За скоєний злочин Олександру Лебедю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 КК України. За державну зраду і жорстоке поводження з цивільним населенням йому світить позбавлення волі на строк від 12 до 15 років і конфіскація майна.

Як вказано у тексті підозри, Олександр Лебедь, уродженець Республіки Молдова, мешканець села Перевальне АР Крим, з серпня 2005 року почав служити в СБУ. У 2012 році його призначили командиром 2 сектору 1 відділу з управління Центру спецоперацій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів СБУ з дислокацією в Сімферополі.

В березні 2014 року під час незаконної окупації Криму Росією Лебедь перейшов на бік ворога і відтоді прислужує окупантам в ФСБ РФ.

Як повідомляв ЦЖР, влітку 2023 року окупанти створили на Херсонщині обласний «военный комиссариат». Очолив його Вадім Шуригін, заступник окупаційного військового комісара Севастополя, який має досвід проведення незаконного призиву жителів тимчасово окупованого Криму.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.