Компанія Camozzi, про яку писав ЦЖР, попри війну та санкції продовжує працювати в Криму та постачати обладнання для ВПК РФ

Новини
Підприємство «Камоцці Пневматика» в Сімферополі Фото: yandex.ru

Італійська компанія Camozzi, яка спеціалізується на виготовленні пневмообладнання, навіть після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжує працювати в окупованому Криму та співпрацювати з заводами російської промисловості. Про те, що Camozzi в обхід кримських санкцій Євросоюзу працює на півострові, ЦЖР писав ще у 2019 році.

Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch з посиланням на судове рішення з російських реєстрів.

У документі згадується замовлення АТ «Тихвинський вагонобудівний завод» (ключовий виробник вагових вагонів в Росії), у компанії ТОВ «Камоцці Пневматика» вже після початку великої війни. Остання – офіційний представник італійського концерну Camozzi Group в Росії.

Camozzi Group – міжнародна компанія, заснована в Італії. Один зі світових лідерів у галузі промислової пневматики. На цьому заводі конструюють і виготовляють важке металорізальне обладнання, фрезерні станки та спеціальне устаткування для обробки великогабаритних деталей. Компанія має представництва в 78 країнах світу, серед яких залишається Росія, де офіційним дистрибʼютором виступає згадана «Камоцці Пневматика».

ТОВ «Камоцці Пневматика» має 32 відділення у Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі, Новосибірську, Нижньому Новгороді, Казані та інших містах. Серед клієнтів компанії в Росії – заводи військово-промислового комплексу: «Іжорські заводи», «Коломенський завод», «Силові машини», «НПК «Уралвагонзавод» і холдинг «ПетрозаводскМаш». З системи моніторингу російських тендерів відомо, що «Камоцці Пневматика» принаймні у 2018 році постачала запчастини для обробки металу виробнику російських танків «Уралвагонзаводу», а також пневмоциліндри Казанському пороховому заводу. Восени 2022 року «Камоцці Пневматика» брала участь у виставці обладнання у Москві.

А ще італійці працюють на окупованій Росією українській території. «Механозбиральний завод Камоцці Пневматика» досі працює в Сімферополі в окупованому Криму. На російському сайті з пошуку роботи можна знайти актуальну вакансію системного адміністратора на цей завод.

Окрім цього, на веб-сайті російської компанії «ВПК Конкордия» зазначено: «Компанія ВПК – офіційний дилер CAMOZZI. Наше представництво CAMOZZI Сімферополь – це місце, де ви можете купити обладнання Камоцці за найкращою ціною в Сімферополі!».

Фінансову звітність ТОВ «Камоцці Пневматика» опублікувала за 2021 рік. Згідно з її результатами, виручка компанії від 2011 р. щороку зростала, і на 2021 р. склала 8,3 млрд рублів. У 2021 році «Камоцці» сплатила 500 мільйонів рублів податків, що на 35% більше, ніж за 2020 рік.

АТ «Тихвинський вагонобудівний завод» здійснює діяльність в стратегічних для Росії галузях: виробництво вантажних вагонів, інжиніринг та сервісне обслуговування. Протягом 2022 та 2023 років ТОВ «Камоцці Пневматика» мало з ним судові спори, а відповідно і співпрацю. Зараз АТ «Тихвинський вагонобудівельний завод» перебуває під санкціями України.

Незважаючи на це, італійська компанія Camozzi продовжує свою діяльність на території держави-агресорки, де підтримує військово-промисловий комплекс РФ та співпрацює з підсанкційними особами. Компанію неодноразово звинувачували у роботі на агресора. Після кількох публікацій у пресі, компанія таки видалила Росію з офіційного сайту. Однак це не заважає продавати продукцію італійського підприємства на інших ресурсах. Головне – аби товар був у наявності.

«Камоцці Пневматика» напряму торгує із материнською компанією з Італії «Camozzi Automation Spa». За даними міжнародних торговельних баз, після повномасштабного вторгнення італійська компанія поставила російській «Камоцці Пневматика» продукції на 61 млн дол. Більшість товарів – це фітинги для труб, вироби з алюмінію та пластмаси. Проте також «Камоцці Пневматика» за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну завезла д РФ силові установки та пневматичні двигуни на 3,6 млн дол.

Нагадаємо:

  • Секторальні санкції Євросоюзу з 2014 року забороняють європейським компаніям та громадянам країн ЄС придбання активів та відкриття нових підприємств в окупованому Криму, інвестувати та кредитувати кримський бізнес, експортувати вироблені на півострові товари. Незважаючи на це, у 2019 році Центр журналістських розслідувань виявив, що міжнародному італійському концерну Camozzi SPA вдається обходити санкції та продовжувати прибутковий бізнес у Криму. Подробиці читайте у матеріалі: «Камоцці в окупації».