У Чаплинці на Херсонщині знищено окупаційний центр зайнятості, ймовірно, від падіння уламків збитих росіянами ракет

Новини
Зруйнована будівля центру занятості у Чаплинці, 03.11.2023. Фото: окупаційні пабліки

У Чаплинці Каховського району на Херсонщині вдень 3 листопада знищено розташований в центрі селища окупаційний центр зайнятості. Враховуючи успішну «бавовну» цього дня на військовому аеродромі на околиці Чаплинки, найбільш правдоподібною є версія руйнування будівлі внаслідок падіння уламків збитих росіянами українських ракет.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про нібито ракетний удар по центру Чаплинки вдень 3 листопада повідомили окупаційні пабліки. Вибух чули й мешканці селища. За їхніми словами, це сталося орієнтовно в 13.00-14.00. Повністю знищено окупаційний центр зайнятості, але вціліла частина будівлі, де розміщувався окупаційний «соціальний фонд».

Загарбники одразу ж звинуватили в усьому ЗСУ. За їхніми словами, внаслідок цього удару загинули 7 людей, ще 9 отримали травми різного ступеню тяжкості.

Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо озвучив свою версію: нібито ЗСУ випустили по цій будівлі одразу «6 американських ракет», чотири з яких нібито вдалося збити.

Зруйнована будівля центру занятості у Чаплинці, 03.11.2023. Фото: окупаційні пабліки

«До центру зайнятості люди майже не ходили. «Соціальний фонд» відвідували частіше, але чи були там цивільні в післяобідній час у п’ятницю – невідомо. А ось керівника окупаційного центру зайнятості в той день не було в цій будівлі», – сказали ЦЖР мешканці Чаплинки.

Зруйнована будівля центру занятості у Чаплинці, 03.11.2023. Фото: скріншот відео окупаційного ТБ-каналу «Таврия»

Вони також розповіли, що під будівлею зруйнованого центру зайнятості колись була телефонно-телеграфна станція з потужним протирадіаційним укриттям з системою вентиляції і резервними джерелами живлення. Раніше там постійно проводили навчання цивільного захисту.

Супутниковий знімок Чаплинки, жовтим виділена територія військового аеродрому на околиці селища.

Найбільш правдоподібною ЦЖР вважається версія, що будівля центру зайнятості була зруйнована внаслідок падіння уламків збитих росіянами українських ракет. Тим більше, що цього дня дійсно були вибухи на військовому аеродромі рашистів на околиці Чаплинки. Вочевидь, спрямовані саме туди ЗСУ ракети й намагалися збити окупанти.

Супутниковий знімок території військового аеродрому на околиці Чаплинки.

Як відомо, від обстрілів і бомбардувань російських окупантів постійно потерпають не лише звільнені, а й захоплені ними регіони. Чимало руйнувань внаслідок дій військових РФ було в Новій Каховці. 15 вересня 2023 року окупанти скинули авіабомбу на житловий квартал міста, тоді повідомлялось про одного загиблого і 12 поранених.

У Чаплинці нещодавно «прилітало» по будівлі розташованого поруч зі зруйнованим центром зайнятості магазину «Каштан», по будівлі окупаційного «казначейства», ще раніше – по сусідній багатоповерхівці.

28 червня 2022 року уламки російської ракети впали на житловий квартал у центрі Нової Каховки, внаслідок чого згорів один із двоповерхових багатоквартирних будинків, загинула жінка, ще щонайменше четверо людей отримали поранення.

Про скидання росіянами авіабомб навколо свого села ЦЖР розповідали й мешканці Новокам’янки Таврійської громади Каховського району.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter