Росія ще до вторгнення готувалася до розкрадання зерна, щоб заморити голодом Україну – правозахисники

Новини
зерно
Зерновози компанії-оператора «Технотранс» Фото: пропагандистське джерело

РФ активно готувалася до розкрадання поставок зерна та заморювання голодом українське населення протягом декількох місяців до того, як Володимир Путін дав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну.

Про це повідомляє The Independent із посиланням на звіт міжнародної правозахисної групи Global Rights Compliance (GRC).

Згідно з зібраною інформацією правозахисників, коли російські танки таки перетнули український кордон 24 лютого 2022 року, вони навмисно спершу атакували райони, багаті зерном, і здійснювали напади на інфраструктуру з виробництва продуктів харчування.

Крім цього, GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закупівлю вантажівок для перевезення зерна, а також трьох нових 170-метрових балкерів ще в грудні 2021 року, що свідчить про завчасне планування з розкрадання українських продовольчих ресурсів у безпрецедентних масштабах.

Російські війська почали контролювати українські ферми менш ніж за тиждень після свого вторгнення, і на піку РФ експортувала 12 000 тонн зерна на день з усіх тимчасово окупованих територій України.

Зазначається, що докази цього попереднього планування на високому рівні будуть надані Міжнародному кримінальному суду, і GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування Путіна за воєнний злочин у вигляді заморювання голодом як методу ведення війни.