У Вінниці позаштатного кореспондента кримського проросійського видання «Политнавигатор» засуджено до 14 років тюрми

Крим
Фото: 33 канал

Вінницький міський суд оголосив вирок позаштатному кореспонденту кримського проросійського видання «Политнавигатор». Його визнано винним у державній зраді та засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, у 2014 році засуджений влаштувався на роботу позаштатним кореспондентом у видання «Политнавигатор», редакція якого знаходилась в окупованому Севастополі. З того часу він готував матеріали, що містили у собі, за висновками слідства, проросійські наративи та заклики.

Так, лінгвістичні експерти дійшли висновків, що текст «В Славянске уже просят о помощи Владимира Путина «по мере возможностей», містить заклик до президента Росії надати жителям т.зв. «ДНР» будь-яку посильну допомогу у їхній «боротьбі за свою незалежність».

Публікація «Жириновский: На Востоке Украины «гибнут русские люди, требуем от руководства россии принятия всех необходимых мер» також містить заклики до керівництва РФ – захистити російськомовне населення Сходу України і, за необхідності, використати для цього збройні сили РФ.

У текстовому матеріалі публікації «11 мая прийди на референдум! Поддерживаете ли Вы Акт о государственной самостоятельности Донецкой Народной Республики ДА» є заклики до читачів взяти участь у «референдумі про незалежність» Донецької і Луганської областей від України і проголосувати за створення незаконної «Донецької Народної Республіки».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України у період з 24 лютого до 10 березня 2022 року засуджений отримав від редактора завдання готувати матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної обстановки, викривлення реальних обставин воєнної агресії РФ та приховування злочинів військовослужбовців РФ.

Зокрема були опубліковані такі матеріали:

  • «В Киеве заканчиваются продукты, ретейлеры поднимают цены».
  • «Зеленский намекнул на возможность подрыва Киевской ГЭС, затопит все города ниже по течению»
  • «Никогда Путин не допустит, чтобы убивали гражданских – Черновецкий»
  • «Украинские власти намеренно увеличивают жертвьі среди мирного населення»

Обвинувачений визав свою вину лише частково. Розповів у суді, що заробітну плату отримав ще до початку повномасштабного вторгнення. А публікації 2014 року, які зазначені в обвинувальному акті, нібито не його авторства.

Під час обшуку у журналіста вилучили ноутбук та два телефони. Слідчі виявили листування його з редктором вже після початку широкомасштабного вторгнення. З нього вбачається, що редактор давав настанови про те, щоб публікації носили більш драматичний характер, рекомендував дивитися Володимира Трухана, російського військового у запасі, надсилав посилання на ютюб-канали, з яких засуджений мав брати інформацію для своїх публікацій. На зауваження журналіста, що Трухан буде «жестко за РФ», редактор написав, що саме так і треба.

«Одразу після цього засуджений підготував та надіслав публікацію під псевдонімом з інтерв’ю Трухана антиукраїнського характеру і ще багато публікацій з перекручуванням обставин, направлених на створення уяви у стороннього глядача, що в Україні утворилися безлад, паніка, влада не турбується про мирне населення, тобто своїми умисними діями погодився виконувати завдання свого куратора», – йдеться у вироку суду.

Суд дійшов висновку, що вина журналіста у скоєнні державної зради повністю була доведена під час слідства. Його засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Пропагандистське інтернет-видання «Политнавигатор» було створено Сергієм Степановим в Севастополі одразу після початку російської окупації Криму, у квітні 2014 року. Видання поширює кремлівські наративи та займається дискредитацією України на міжнародній арені. 

Справа головного редактора «Политнавигатора» Сергія Степанова про державну зраду та посягання на територіальну цілісність наразі слухається у суді. Оскільки він знаходиться на тимчасово окупованій території Криму, судять його заочно. Санкція інкримінованих Степанову статей передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора телекомпанії «Крым» – найбільшого «кремлівського рупора» на окупованому півострові. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Вадим Первих – директор юрособи ТРК «Крым». Про діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників  і трьох  кореспондентів  окупаційного телеканалу «Крым» із пропаганди війни і виправдання агресії РФ проти України ЦЖР розповів у розслідуванні минулого року. У грудні 2022 року за матеріалами розслідування ЦЖР прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження.