Кримська прокуратура відкрила провадження стосовно пропагандистів війни з телекомпанії «Крым 24» – фігурантів розслідувань ЦЖР

Новини

В Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК  «Крым 24», що фінансується окупаційним урядом Криму. Провадження відкрито за статтею ст.436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. 

Про це Центру журналістських розслідувань  повідомили в прокуратурі АРК.

Прокуратура АР Крим і м. Севастополя відкрила кримінальне провадження за матеріалами циклу розслідувань ЦЖР про співробітників телекомпанії «Крым 24», які створюють і поширюють матеріали з ознаками пропаганди війни, виправдовування збройної агресії РФ проти України та правомірності окупації її території, а також глорифікації учасників агресії. Це ознаки злочину, передбаченого ч.3 ст.436-2 Кримінального кодексу України.

 Для поширення пропагандистського  контенту керівництвом «Крым24»  були створені філії телеканалу і спеціальні програми «Херсон24» і «Запорожье24», які поширювали російські наративи і пропаганду в інформпросторі окупованого півдня, звідки були витіснені українські медіа. Зокрема, протиправна діяльність велась і на базі захопленого   майна і частот телерадіокомпанії Суспільне.Херсон.

Олег Крючков, радник «глави Криму» Сергія Аксенова, кореспондент російського НТВ у 2014 році

У кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів – фігурантів розслідувань ЦЖР.   Це керівники ТРК «Крым» – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник «глави Криму» Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу «Крым24» Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргаріта Сємєнюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Сємєнюк, яка приїхала до Криму із Югри, є громадянами України.  

Як повідомили ЦЖР у Кримській прокуратурі,  наразі проводиться лінгвістична експертиза контенту, створеного і поширеного ТРК  «Крым24» і його медіапроектами на тимчасово окупованих РФ територіях Півдня і Криму. За результатами експертизи буде вирішуватись питання про повідомлення про підозру кримським пропагандистам. 

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК та м. Севастополя в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань зазначав, що  Крим використовується РФ як майданчик для інформаційної війни проти України, у якій задіяні також і українські громадяни – пропагандисти, які виправдовують збройну агресію РФ.  

«У нас вже є низка кримінальних проваджень стосовно телевізійних журналістів, блогерів, які майже щодня вчиняють злочин — пропагують війну. Це діяння в Кримінальному кодексі України кваліфікується за ст.436-2 або за ст.111-1. Світова практика притягнення до відповідальності пропагандистів досить бідна – ми знаємо такі випадки лише щодо гітлерівської Німеччини і геноциду в Руанді. Можливо, через це пропагандисти думають, що їм нічого не загрожує. Але вони дуже  помиляються. Українське законодавство досить гнучке, ми вже опрацьовували різні комбінації, як кваліфікувати ті чи інші дії. Як тільки ми будемо в Криму, вони це зрозуміють абсолютно чітко», – запевнив Ігор Поночовний. 

Автономна некомерційна організація «Телерадиокомпания «Крым» створена на базі захопленого  майна і радіочастот державної ТРК «Крим» у Сімферополі, внесена до російського держреєстру 20 серпня 2014 року ( ІПН 9102020940). Засновником ТРК стало  зване «міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим», фінансується з бюджету окупаційного уряду Криму. Структурні підрозділи – телеканали «Первый крымский» і «Крым24», радіостанції «Радио Крым « і «Море». 

Детальніше читайте матеріал ЦЖР Як захоплювали філію «Суспільного» та хто створює пропаганду на окупованому півдні