Останні світлини збитого ЗСУ над Азовським морем літака А-50У ПКС РФ

Війна
Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У ПКС РФ на російському аеродромі Кримськ. 27.12.2023. Фото: t.me/andriyshTime

Схоже, операція Повітряних Сил ЗСУ зі знищення ворожих літаків дальнього радіолокаційного виявлення А-50У та повітряного пункту управління Іл-22М не обійшлася без партизан, які у наприкінці минулого року зафіксували літак А-50У на аеродромі м. Кримськ Краснодарського краю РФ.

Світлини борту А-50У  від 27 грудня 2023 року оприлюднили Telegram-канал «Маріуполь.Спротив» та радник мера окупованого міста Петро Андрющенко.

Три тижні тому бійці українського підпілля зафіксували літак на аеродромі м. Кримськ Краснодарського краю РФ.

Аеродром м.Кримськ (РФ) з висоти та літак А-50У 27.12.2023. Фото: Google Maps, t.me/andriyshTime. Колаж: investigator.org.ua

Ймовірно, це були останні світлини А-50У. Свій останній виліт в район тимчасово окупованого Бердянська екіпаж здійснював з Ростова-на-Дону ввечері 14 січня 2024 року. 

Як пише портал Мілітарний, над Азовським морем був збитий іменний літак А-50У «Сергей Атаянц» з бортовим номером 93966, який належав 610-му Центру бойового застосування і перенавчання льотного складу, що розміщується на авіабазі «Северный» в Іваново, де базуються літаки А-50 та Ил-22.

«Сергей Атаянц» використовувався у російсько-українській війни з самого її початку, він розміщувався на аеродромі в селищі Мачулищі у Білорусі. Влітку 2022 року літак активно «працював» у білоруському небі та давав цілевказання російській авіації. Літак остаточно покинув Мачулищі після атак безпілотників, що розпочалися у лютому 2023 року.

14 січня о 20:25 літак злетів з аеродрому в Ахтубінську, після чого взяв курс до Азовського моря. А-50У виконував патрулювання в районі Обіточної коси. За свідченнями фахівців, які займаються моніторингом російської стратегічної авіації, А-50У «Сергей Атаянц» впав в цьому районі.

Літак перебував на приблизній відстані у 100-150 кілометрів від лінії зіткнення, що робить його ураження наявними в українському арсеналі зенітними комплексами досить складним, однак все ж не виключеним.

Літак А-50У «Сергей Атаянц» ВКС РФ з бортовим номером RF-93966 Фото: Jetphotos

А-50 та його модифікація А-50У – це літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування на базі військово-транспортного літака Ил-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року.

Як повідомляв ЦЖР, увечері 14 січня 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили над Азовським морем два важливих російських повітряних судна − літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління Іл-22М.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter