У прифронтовому Запоріжжі збираються ремонтувати поліклініку за 138 мільйонів гривен

Корупція

Запорізька обласна клінічна лікарня шукає виконавця робіт з реконструкції будівлі та приміщень поліклініки медустанови за 56,3 мільйона гривень. Угоду ще на 82 мільйони на реконструкцію цієї ж поліклініки було підписано з ТОВ “ТД Магнум” з Мелітополя у 2021 році. 

Оголошення про закупівлю опубліковано в системі Prozorro, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно тендерних документів, до переліку робіт за цим об’єктом входить монтаж системи кондиціювання, водо- та електропостачання, заміна вікон та дверей, улаштування підлог та внутрішнє опорядження стін, монтаж системи пожежної сигналізації, а також роботи з установки малих архітектурних форм –  флагштока, аншлага і вивіски. 

Реконструкцію будівлі та приміщень поліклініки КНП “Запорізька обласна клінічна лікарня” Запорізької обласної ради підрядник має завершити до 31 грудня 2024 року.  Очікувана вартість робіт складає  56,367 мільйона гривень.

Це вже третій тендер, який цей замовник проводить на ремонт приміщення поліклініки. 

Перший – на 95,7 мільйонів гривень – відбувся наприкінці вересня 2021 року, підряд отримало ТОВ “ТД Магнум” з Мелітополя (після окупації міста компанія змінила юридичну адресу на Запоріжжя). 

До кінця 2022 року переможець тендеру мав утеплити фасад, провести ремонти на поверхах (стіни, підлога, стеля), відремонтувати систему пожежного захисту, опалення, водопровід, каналізацію, електропостачання, блискавкозахист, вентиляцію та відеоспостереження. Крім того, мали виконати низку робіт у машинному приміщенні, шахті ліфта, підвалі, відремонтувати дороги та тротуари, провести озеленення.

Згідно додаткової угоди від жовтня 2023 року, сума підряду зменшилася до 82 мільйонів, а строки виконання подовжились до червня 2024 року. Тобто, вказані вище роботи не були завершені.  Поза тим, влітку 2023-го без застосування відкритих торгів ТОВ «ТД Магнум» отримало ще 15,5 мільйонів на роботи на тому ж об’єкті. 

Держаудитслужба проводила моніторинг через “непрозорі підстави для здійснення закупівлі шляхом укладення договору без застосування відкритих торгів”. Запорізька обласна клінічна лікарня тоді надала пояснення, що після коригування проектно-кошторисної документації виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт, пов’язаних з предметом закупівлі основного договору в того самого виконавця робіт. І Держаудитслужба таке пояснення прийняла.

Проте 5 грудня 2023 року в системі “Прозоро” з’явилася інформація про розірвання цього договору. Вказано, що підрядник виконав роботи на 2,9 мільйони гривень і,  станом на 30 листопада 2023 року, ці кошти не були перераховані. 

Прийом пропозицій для участі в третьому аукціоні продовжується до 12 грудня 2023 року.

Доцільність проведення таких закупівель в місті, яке розташоване за кілька десятків кілометрів від лінії фронту викликає сумніви у громадськості.

Громадська активістка Катерина Бритавська, яка моніторить закупівлі та постійно оскаржує сумнівні тендери, звернулася до Держаудитслужби зі скаргою.

“Ремонтувати заклади потрібно було до повномасштабного вторгнення. Як не знайшли можливості, то під час війни витрачати кошти на таке –  це злочин проти своєї армії, яка потребує багато чого: від спальників, турнікетів до автомобілів і зброї. Спрямуйте кошти на ЗСУ!!!!! Всі ремонти після нашої перемоги”, – закликає активістка. 

***

Згідно даним Youcontrol, засновником та вигодоотримувачем ТОВ “ТД Магнум” є Денис Шуваєв з Мелітополя.

За інформацією Запорізького центра розслідувань, в 2021 році ТОВ “ТД Магнум” планував під час виконання робіт використовувати техніку мелітопольського ПП “АБЗ”, КП “Водоканал” та “Житломасив”.
Співвласником ПП “АБЗ” раніше був Сергій Колос, який також був співвласником ПП “Візит-М” разом з оточенням нардепа від Мелітопольщини Сергія Мінька та мелітопольського міського голови Івана Федорова.

В листопаді 2023 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Запорізькій області  віддала 440,6 млн грн на утримання доріг фірмі “Амструд”, фігуранту антикорупційних розслідувань.