У Фінляндії затримали трьох підозрюваних у відмиванні коштів, привласнених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ

Корупція
Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

У Фінляндії затримали трьох осіб за підозрою у відмиванні коштів Міноборони України, привласнених на закупівлі амуніції для бійців ЗСУ. Замість 5 тисяч бронежилетів вони купували елітні авто та нерухомість.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

«11 березня 2024 року на території Фінляндської республіки затримано трьох осіб за підозрою у відмиванні коштів Міністерства оборони України під час закупівлі засобів індивідуального захисту на суму 5,7 млн євро. На нерухомість одного із затриманих, громадянина Фінляндії, накладено арешт», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, що це стало можливим завдяки спільній роботі детективів НАБУ, САП та співробітників Національного бюро розслідувань кримінальної поліції Фінляндської Республіки в межах механізму міжнародної правової допомоги у відповідному кримінальному провадженні.

«Серед затриманих – представник приватної компанії, яка недопоставила Міноборони 50% від закуплених та повністю оплачених бронежилетів. Частину цих коштів затримані витратили на придбання елітних автівок та об’єкту нерухомості», – розповіли у НАБУ.

Зібрані докази детективи НАБУ використають у власному кримінальному провадженні за фактом заволодіння коштами Міноборони при закупівлі бронежилетів. Вживаються заходи для забезпечення відшкодування заподіяних збитків.

Нагадаємо:

  • 27 січня 2024 року колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву та чинному керівнику Тоомасу Нахкуру, менеджерам компанії «Львівський арсенал» і представнику іноземної фірми повідомлено про підозру за ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою) у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.
  • 12 лютого 2024 року судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду частково задовольнили апеляційну скаргу прокурора й застосували до колишнього в. о. департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб з можливістю внесення застави у 50 млн грн.