СБУ підозрює чиновників Міноборони і менеджерів «Львівського арсеналу» у розкраданні майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів

Корупція

Колишньому та чинному керівникам департаменту Міноборони, менеджерам компанії “Львівський арсенал” і представнику іноземної фірми повідомлено про підозру у справі розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

Як повідомляє СБУ, 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Зокрема, підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії “Львівський арсенал”, а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури.

СБУ затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

За даними ЦЖР, йдеться про Олександра Лієва, колишнього виконуючого обов’язки керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони. За даними УП, йдеться також про нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Нахкура і керівника “Львівського арсеналу” Юрія Збітнєва.

Олександр Лієв Фото: СБУ

Як повідомляє Міноборони, викриття здійснювали Національна поліція та СБУ за сприяння Міністерства оборони, процесуальне керівництво здійснюється Офісом генерального прокурора.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь “Львівський арсенал”. Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом.

Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну. Однак та не відправила жодного артснаряда до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки. Викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

26 січня Північний апеляційний госпсуд підтвердив рішення суду першої інстанції про стягнення на користь Міноборони 1,5 млрд грн з компанії “Львівський арсенал” Юрія Збітнєва, яка провалила контракт на постачання мін для ЗСУ.

10 лютого в Олександра Лієва співробітники СБУ  провели обшук в рамках кримінального провадження, відкритого ще у серпні 2022 року. 

Нагадаємо: