Загиблий в Сирії російський генерал Асапов командував збройними силами «ДНР» – Reuters

Донбас

Генерал російської армії Валерій АСАП, який у вересні 2017 року потрапив під мінометний обстріл поблизу сирійського Дейр-ез-Зора і загинув, раніше був командиром «першого армійського корпусу народної міліції ДНР» – зведеного збройного з’єднання донецьких сепаратистів.

Про це пише агентство Reuters, посилаючись на свідчення п’яти бойовиків «ДНР», передає Центр журналістських розслідувань.

Восени 2015 року АСАП, який підписувався прізвищем Примаков і носив форму без розпізнавальних знаків, був представлений в якості командувача корпусу.

Співрозмовники агентства заявили, що дізналися генерала по фотографії на його могилі.

За словами опитаних агентством представників угрупування «ДНР», які відмовилися називати свої імена, при Асапова значно поліпшилося постачання сепаратистської армії. Крім того, він організував проведення на полігоні в районі окупованого Тореза змагань по танковому біатлону.

Брат Асапова підтвердив, що Валерій рік перебував на території України.

Формально місцем служби Асапова в 2015-2016 роках був Ростов-на-Дону.

«Прес-секретар» «міноборони ДНР» Едуард Басурін заявив агентству, що «Асапова точно на Донбасі не було».

З початку 2014 року по липень 2015 року Асапов командував 68-м армійським корпусом ВС РФ, потім обійняв посаду заступника командувача 5-ї Червонопрапорної армії Східного військового округу Росії.

За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, в лютому 2016 року Росія направила генерал-майора Валерія Асапова і генерал-майора Євгена Никифорова на Донбас для зміцнення боєздатності так званих «ДНР» і «ЛНР». Асапов був призначений командувачем 1-го армійського корпусу ЗС РФ, що дислокується в «ДНР».

За даними центру «Миротворець», Асапов командував 1 АК під ім’ям Примакова Валерія Григоровича.

Нагадаємо, на початку вересня Міноборони РФ заявило, що в Сирії загинули ще двоє російських військовослужбовців-контрактників.

Тільки за офіційними даними, за 2017 рік у Сирії загинуло щонайменше 12 російських військових, разом з нинішніми двома, а з початку військової кампанії Москви в цій країні – не менше 34.

За даними агентства Reuters, російська офіційна статистика занижена мінімум в чотири рази, і з початку 2017 року в Сирії загинули не менше 40 російських військовослужбовців і бійців приватних військових компаній разом: 21 боєць приватних компаній, яких в Москві взагалі не вважають, 17 кадрових військовослужбовців та ще двоє, статус яких не встановлено; ці дані були оприлюднені напередодні і не враховують ще кількох втрат за останні тижні.