В ОРДЛО проводять примусову мобілізацію, чоловіків насильно відвозять до пунктів зборів – правозахисник

Донбас
Фото: ДАН

На території ОРДЛО «адміністрації» так званих «ДНР» та «ЛНР» проводять примусову мобілізацію, чоловіків призовного віку насильно відвозять під конвоєм із підприємств, і навіть із вулиць до пунктів збору.

Про це повідомив директор ГО «Інститут стратегічних досліджень та безпеки» та засновник «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський на своїй сторінці у Facebook.

«На території ОРДЛО зараз НВФ «ЛДНР» проводить примусову «мобілізацію» чоловічого населення», – написав Лисянський.

Зокрема, зазначив він, на шахті «Комсомольській» у м. Антрацит, шахті Фрунзе, Алчевському меткомбінаті на початку та наприкінці роботи видають робітникам повістки до військкомату, після зміни, конвой «народної міліції» забирає їх і відвозить до «військкомату», а звідти на пункти зборів.

«В ОРДЛО ходять військові патрулі, які перевіряють документи у чоловіків із метою встановлення призовного віку. Зафіксовано випадки, коли чоловіків із підприємств ОРДЛО забирали до військкоматів, сім’ям їх нічого не повідомляли, що з ними зараз невідомо», – додав правозахисник.

Він також зазначив, що на тлі примусової мобілізації та примусової «евакуації»-депортації жителів ОРДЛО до Росії, політтехнологи з РФ, які організовували виборчу кампанію «Єдиної Росії» в ОРДЛО на останніх виборах депутатів Держдуми РФ, розгорнули масштабну інформаційну кампанію, спрямовану на «патріотичний підйом» місцевого населення у боротьбі проти України.

«По всьому ОРДЛО вішають прапори «ДНР» на балконах житлових квартир у центрі міст, це відбувається примусово. Також розвішуються бігборди із закликами захищати «Республіку», також бігборди порівнюють майбутнє протистояння із «Великою Вітчизняною війною». Також місцевим жителям надходять СМС повідомлення від НВФ із вимогами з’явитися у військкомати та захищати їхню «республіку»», – розповів Лисянський.

Нагадаємо:

  • 18 лютого 2022 року ватажки так званих «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник оголосили масову евакуацію жителів ОРДЛО до Росії та заявили, що президент Володимир Зеленський нібито найближчим часом віддасть наказ Збройним Силам України розпочати наступ на окуповані території Донбасу. При цьому український міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не має наміру робити жодних силових дій щодо ОРДЛО.
  • 19 лютого 2022 року Денис Пушилін та Леонід Пасічник оголосили про проведення загальної мобілізації в «ДНР» та «ЛНР».