Севастопольці заявляють про шкоду Херсонесу Таврійському від будівництва «Нового Херсонесу»

Крим
Будівельні роботи на місці Древнього Херсонесу Фото: "Независимое телевидение Севастополя"

Жителі окупованого Росією Севастополя вважають, що робітники розкопали давню підземну річку і тепер уночі відкачують воду. А самі роботи, які проводяться на території Стародавнього Херсонеса, мають варварський характер. Містяни просять Путіна зупинити будівництво.

Про це повідомляє редакція «Независимого телевидения Севастополя».

Ініціативна група жителів Севастополя надіслала листа на ім’я президента Росії Володимира Путіна з проханням зупинити будівництво, яке ведеться на території Стародавнього Херсонеса. Роботи, що проводяться за колючим дротом, на їхню думку, носять варварський характер і порушують закон.

Містяни впевнені, що будівельники розкопали давню підземну річку, і тепер уночі за допомогою помпи відкачують воду.

Будівельні роботи на місці Древнього Херсонесу Фото: «Независимое телевидение Севастополя»

Поява води в розритих траншеях, на думку місцевих жителів, говорить про те, що у виявленому Росією об’єкті культурної спадщини «Південне передмістя Херсонеса Таврійського» важка будівельна техніка вже завдала величезної шкоди. Щоб змінити ситуацію, члени ініціативної групи, направили скарги президенту, «голові Законодавчих зборів міста» Володимиру Нємцеву, до «прокуратури Севастополя» та Росспоживнагляду.

У 2013 році Херсонес Таврійський було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. При цьому пам’ятка складається з кількох заповідних ділянок: частина античного Херсонеського городища та його сільськогосподарської округи.

У Законі України «Про охорону культурної спадщини» написано, що усі містобудівні, архітектурні та ландшафтні роботи на на об’єкті всесвітньої спадщини мають виконуватися тільки за погодженням з ЮНЕСКО.

У 2015 році так званий «уряд» окупованого Севастополя ухвалив рішення про передачу національного заповідника у федеральну власність Росії. Але ЮНЕСКО не визнала об’єкт «Херсонес Таврійський» російським.

Пізніше у вищої влади Росії з’явилися плани по будівництву у прилеглих до Херсонесу територіях. Мова йде про відкриття на території археологічного музею-заповідника «Херсонес Таврійський» в Севастополі дитячий центр «Корсунь» — філії табору «Артек».

Нагадаємо: