ГУР показало відео ураження морськими дронами двох десантних катерів ЧФ РФ у західному Криму

Крим
Десантний катер «Д-199» класу «Серна» Чорноморського флоту РФ із бронетранспортером БТР-82А на борту. Фото А.Бричевский

Українська військова розвідка показала, як морські дрони вразили два десантних катера типу «Серна» Чорноморського флоту РФ у селищі Чорноморське на західному узбережжі окупованого Криму.

Відповідне відео опублікувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«У результаті нічної операції на території тимчасово окупованого Криму воїнами уражено малі десантні кораблі Чорноморського флоту РФ. Йдеться про катери проекту 11770 ( класу «Серна»). На суднах перебував екіпаж та завантажена броньована техніка, зокрема БТР-82», – йдеться у повідомленні.

В ГУР нагадали, що малі десантні катери класу «Серна», які мають високу швидкість, можуть вміщати до 45 тонн вантажу та 92 особи озброєного десанту, держава-агресор Росія активно використовувала під час окупації острова Зміїний для перекидання військової техніки та десанту.

Крім того, росіяни розміщували на борту катерів зенітно-ракетні комплекси «Тор-М2» для мобільного прикриття свого угруповання на острові та у північно-західній частині Чорного моря.

«Окупанти використовують ці катери для висадки передових груп морської піхоти або евакуації. А в умовах фактичної відсутності у росіян корабельних засобів ППО після низки атак Сил безпеки та оборони України такі катери із ЗРК на борту слугували для загарбників прикриттям кораблів ЧФ РФ на рейдах. Тепер і ця ідея росіян зруйнована!», – зазначили у військовій розвідці.

На опублікованому ГУР відео, знятого камерами українських морських дронів, видно як спочатку один з них наближається до російського десантного катера класу «Серна», врізається в його борт та вибухає. Потім показане відео камери другого дрону, на якому видно, як палає перший десантний катер, а потім дрон атакує другу російську «Серну».

Як повідомлялось, вранці 10 листопада 2023 року у результаті спецоперації української військової розвідки у селищі Чорноморське на західному узбережжі окупованого Криму уражені два швидкісних десантних катери Чорноморського флоту РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter